Ko je Mitch Valiant, čovjek koji je otpjevao “Đurđevdan” na engleskom jeziku?

Showbiz 17. mar 202312:453 komentara
Screenshot/YouTube

Milić Mića Vukašinović je jugoslavenski rock gitarist, bubnjar, pjevač i kompozitor, a pseudonim za svjetsku muzičku scenu je Mitch Valiant. Tokom svoje uspješne muzičke karijere svirao je sa najznačajnijim muzičkim sastavima sarajevske pop rock scene - Indexi, Bijelo dugme, kao i vlastitim hard rock sastavom Vatreni poljubac. Istovremeno, komponirao je neke od značajnih pjesama jugoslavenskih narodnih estradnih zvijezda poput Hanke Paldum i Tome Zdravkovića.

Prelaskom u Sarajevo, Milić je sa 13 godina osnovao svoj prvi bend “Blue Diamonds”, a nakon završetka školovanja, 1965. godine postao je profesionalni bubnjar u bendu “Čičci”. U ljeto 1970. otišao je u Italiju, pridružio se Goranu Bregoviću i Zoranu Redžiću, a nakon povratka iz Italije svira u triju “Mića, Goran i Zoran”. 1971. odlazi u London, gdje ostaje tri godine, da bi se krajem 1974. iz Londona vratio i pridružio Indexima, s kojima je snimio nekoliko singlova.

Od oktobra 1976. godine postaje član Bijelog Dugmeta kao zamjena za bubnjara Ipeta Ivandića. Godinu dana kasnije osniva trio Vatreni poljubac s kojim snima šest studijskih albuma i dva solo albuma. Nakon rata izdaje dva samostalna albuma i nastavlja suradnju s brojnim muzičarima.

Milić Vukašinović kao Mitch Valiant

Ono što je manje poznato jeste to da je Vukašinović snimio i pjesme za međunarodno tržište. Uz svoju autobiografiju, plasirao je 16 svojih pjesama na engleskom jeziku koje su nastale dok je pjevač živio u Londonu i sanjao o svjetskoj slavi.

“Budući da je moj glavni cilj u životu sjediti na vrhu svijeta kada je u pitanju muziku i živio sam u Londonu tri godine u tu svrhu da postanem autentični autor muzike, naravno na engleskom, mislim da je došlo vrijeme za ispunjenje tog cilja”, napisao je Vukašinović u svojoj autobiografiji.

Objavio je nekoliko pjesama na engleskom jeziku kao maxi-singl nazvan po naslovnoj pjesmi “Stop Globalization”, a za međunarodno tržište koristi svoj alter ego Mitch Valiant.

“Za one koji ne znaju, na zemlji ima 1,5 milijardi ljudi koji su antiglobalisti i ova pjesma će im sigurno biti himna”, dodao je.

Osim toga, obradio je još neke pjesme u svom aranžmanu, pa su tako na YouTube platformi dostupne pjesme “Đurđevdan” i “Lipe cvatu” popularnog Bijelog dugmeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar