Philomena Cunk uskoro na Netflixu: Nespretna voditeljica koja je osvojila svijet

Showbiz 26. jan 202316:31
Screenshot/YouTube

Nakon što je educirala naciju o Britaniji, engleska glumica Diane Morgan je u ulozi voditeljice Philomene Cunk proširila svoje horizonte. Sada voditeljica nudi pseudodokumentarnu seriju "Cunk on Earth" koja će se od 31. januara emitirati i na Netflixu.

Britanska komičarka Diane Morgan ostavila je neizbrisiv dojam na britanskoj televiziji. Od njezinih likova Philomene Cunk do Mandy, ona je jedna od vodećih žena koje donose smijeh na male ekrane. Ovaj put se vraća u ulozi nes(p)retne novinarke u putopisnoj seriji tvoraca britanske serije “Crno ogledalo”.

Voditeljica željna učenja, usmjerila je pogled na cjelokupnu ljudsku civilizaciju, od prahistorije do danas. Kao i uvijek, ona se ruga doktorima, razgovara s vodećim akademicima i luta uokolo gledajući stvari, koje mogu, ali i ne moraju biti stvari o kojima ona govori.

Philomena Cunk objašnjava koliko je daleko čovječanstvo stiglo, ili možda ipak nije te komično priča priču o našim najvećim izumima i postavlja stručnjacima teška pitanja o napretku čovječanstva.

U prvoj epizodi, Cunk se bavi porijeklom i prahistorijom čovjeka. Kroz razgovor s vodećim historičarima i akademicima, uspijeva nasmijati gledaoce, ali i naučiti ih nekim novim stvarima.

U šestodijelnom dokumentarcu postavlja pitanja poput: Da li su drevni ljudi imali ruke i noge poput nas? Da li su brojevi sada vrijedili isto kao i tada? Da li je Isus ikada naslikao sebe? Svako ko biva intervjuiran, ilustrira potpuno drugačiju reakciju bilo da bude potpuno zbunjen ispitivanjem ili da se na kraju neobične preokupacije voditeljice pretvore u iznenađujuće promišljene rasprave.

Ko je Philomena Cunk?

Philomena Cunk je lik kojeg tumači britanska glumica Diane Morgan koja se od 2013. pojavila u raznim pseudodokumentarnim emisijama na BBC-ju. Lik je loše informirana voditeljica i reporterka, koja često pogrešno tumači ono što njeni ispitanici govore.

Godine 2022. lik je postao viralan ubrzo nakon lansiranja njene “lažne” dokumentarne serije “Cunk On Earth” jer su isječci iz serije postali popularni na TikToku i YouTubeu.

BBC je prenosio isječke iz “Cunk on Earth” na TikTok i YouTube kao kratke snimke, a videozapisi su postali viralni na obje platforme. Na primjer, prvi prijenos dobio je više od 213.000 lajkova na TikToku i 1,3 miliona pregleda na YouTubeu u mjesec dana.

Viralni uspjeh serije na YouTubeu i TikToku postao je predmet rasprava na drugim društvenim mrežama, poput Twittera. Na primjer, 18. oktobra 2022., politolog Brian Klaas tweetao je o snimci intervjua s Philomenom Cunk koja ga je intervjuirala i prikupio više od 17 milijuna pregleda na TikToku, pri čemu je tweet dobio preko 34.000 pregleda, 70 retweetova i 600 lajkova u dvije sedmice.

Inače, engleska glumica Diane Morgan domaćoj javnosti je najpoznatija po ulozi Kath u Netflixovoj seriji crnog humora “Afterlife”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar