Preminuo je Barrett Strong, pjevač i tekstopisac Motowna

Showbiz 30. jan 202317:01
Screenshot/Instagram

Preminuo je Barrett Strong, pjevač poznat po prvom hitu za Motown Records s "Money (That’s What I Want)" i po pjesmama koje je napisao za Temptations, javljaju Billboard i Rolling Stone.

Njegovu smrt potvrdio je osnivač Motowna Berry Gordy, koji je u izjavi za Billboard nazvao njegove pjesme “revolucionarnim”. Uzrok smrti nije naveden. Strong je imao 81 godinu.

“Žao mi je čuti da je preminuo Barrett Strong, čovjek koji je otpjevao moj prvi veliki hit“, rekao je Gordy.

Barrett nije bio samo izvrstan pjevač i pijanist, već je on, zajedno sa svojim scenarističkim partnerom Normanom Whitefieldom, stvorio nevjerojatan opus, prvenstveno s Temptations. Njihove hit pjesme bile su revolucionarnog zvuka i uhvatile su duh vremena poput “Cloud Nine” i još uvijek relevantne ‘Ball of Confusion (That's What the World is Today)'”.

Barrett Strong rođen je 5. februara 1941. u West Pointu, u državi Mississippi. Odrastao je u Detroitu, gdje je bio jedan od prvih muzičara koji je potpisao za Gordyjevu diskografsku kuću, koja se tada zvala Tamla Records. Strong je objavio svoj najveći hit, “Money (That’s What I Want)” 1959. godine. Prodao se u više od milion primjeraka, a kasnije su ga obradili izvođači poput Beatlesa, Rolling Stonesa i Led Zeppelina.

Strong će postati glavna autorska snaga za Motown 1960-ih, radeći s producentom Normanom Whitfieldom na hitovima “I Heard It Through the Grapevine” Marvina Gayea, “War” Edwina Starra i “Wherever I Lay My Hat (That's My)” Paula Younga.

Dok je pjesma “Money (That's What I Want)” pokrenula i Strongovu karijeru i sam Motown na nacionalnoj sceni, muzičar navodno nikada nije primio ispravne naknade za svoj doprinos kao tekstopisac. “Pjesme nadžive ljude”, rekao je za The New York Times 2013. “Pravi je novac u izdavaštvu, a ako imate izdavaštvo, držite ga se. To je ono o čemu se radi. Ako ga daš, daješ svoj život, svoju ostavštinu. Kad odeš, te će pjesme i dalje svirati”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar