Prije 80 godina rođena Dženis Džoplin

Showbiz 19. jan 202314:03
Izvor: Blueee77/Shutterstock.com

Njeni nastupi i muzika ušli su u legendu. Njen život je bio "seks, droga i rokenrol". Dženis Džoplin je rođena prije 80 godina, 19. januara 1943. u Teksasu.

U ljubičastoj haljini, okićena ružičastim perjem i sa bezbroj ogrlica i narukvica, Dženis Džoplin ćaska sa čuvenim TV voditeljem Dikom Kavetom. Da li ponekad ode u svoj rodni grad? Uskoro će tamo, kaže, povodom okupljanja na desetu mature. Kavet želi da zna da li ima šta da kaže svojim starim drugarima iz razreda koji su je maltretirali u školi.

„Da, idem na desetogodišnjicu mature, čojveče. Da. Pojaviću se sa zvončićima i perjem, i reći ‘Da li me se sjećaš, morala sam da izađem sa časa zbog toga što si me ismijevao? I, šta ti to radiš danas? Još rintaš na benzinskoj pumpi?'“, rekla je tada Džoplin, piše Dojče vele.

Trenutak trijumfa i bola u životu megazvijezde – 25. jun 1970. Dženis Džoplin je u tom trenutku ostalo samo još četiri mjeseca života.

Godišnjica mature sa velikim džointom

Godišnjica mature u školi „Tomas Džeferson“ u Port Arturu u Teksasu održala se jedne tople subotnje večeri avgusta 1970. Neko ima kameru i snima. Kako je i najavila, Dženis Džoplin se pojavljuje u šarenoj hipi odjeći, sa perjem u kosi, u gotovo providnoj bluzi i sa okruglim ružičastim naočarima za sunce. A u ruci – ogroman džoint.

Ona je superzvijezda, a ipak djeluje pomalo nesigurno, kao da osjeća da nije baš dobrodošla. U stvari, ona deluje kao šareno strano telo usred uglađenih bivših školskih drugova. Neki od njih radoznalo je posmatraju, neki odmahuju glavom. Neko je intervjuiše i pita, ko ju je pre deset godina pozvao da s njim ode na matursko veče.

„Niko“, odgovara Dženis, a vidi se da je to još uvijek boli.

Oduvijek je bila drugačija

Dženis Lin Džoplin rođena je 19. januara 1943. u Port Arturu, gradu rafinerija nafte. Znala je da čita prije nego što je pošla u školu. Kao četrnaestogodišnjakinja, bucmasta i sa pubertetskim bubuljicama, bila je meta zadirkivanja u školi. Interesovala se za umjetnost i književnost, pisala poeziju.

„Počela sam da pjevam kada sam imala oko 17 godina i to me je, blago rečeno, iznenadilo“, rekla je kasnije.

Unutrašnja emigracija u malograđanskom okruženju u nekom trenutku je oblikovala i njen izgled – farbala je kosu u narandžasto, nosila mušku odjeću ili čudne haljine. Djevojka, opterećena kompleksom inferiornosti, privlačila je pažnju. Roditelji su govorili svojoj djeci da se ne druže sa njom.

Završila je srednju školu i kurs za sekretaricu. Potom je studirala umjetnost na Univerzitetu Teksas u Ostinu. Zbog njenog provokativnog izgleda, neki studenti su je proglasili „najružnijim čovjekom na univerzitetu“.

Munjevita karijera trajala je pet godina. Rezultat je bio 15,5 miliona prodatih albuma samo u SAD, međunarodno priznanje i autodestruktivni način života.

Dženis i Teksas

Kasnije se saznalo koliko je pisama napisala roditeljima i koliko je željela i njihovu pohvalu. Nikada nije uspela da se potpuno otrese teksaškog zavičaja.

Novinar Njujork tajmsa je napisao „Nikada nije propustila priliku da svoj rodni grad opiše kao uporište netolerantnosti malih gradova“. Zbog imidža pjevačice koja pije viski na sceni, u Hjustonu u Teksasu zabranili su joj da nastupa.

Nije se osjećala dobrodošlom čak ni u rodnom gradu. Njenim roditeljima je bilo užasno da je vide kako pije, vrišti i psuje na sceni. Uprkos tome, njena porodica je bila uz nju do kraja.

Sa Džimijem Hendriksom u „Klubu 27“

Četvrtog oktobra 1970. Dženis Džoplin se nije pojavila na snimanju u studiju „Sunset-Sound“ u Los Anđelesu, gdje je sa svojim bendom radila na albumu „Pearl“. Jedan od muzičara se odvezao do njenog hotela i našao je mrtvu na podu. Uzrok smrti – predoziranje heroinom.

Legendarni gitarista Džimi Hendriks umro je samo dvije nedjelje ranije, takođe sa 27 godina. Džim Morison iz Dorsa umro je u julu 1971. Hendriks, Džoplin i Morison bili su ikone hipi ere.

Samo nekoliko dana prije smrti, Džoplin je potpisala svoj testament. Pozamašnu sumu ostavila je za svoju sahranu. Na pozivnicama je pisalo „Časti vas biser“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar