Sejo Sekson tužio Neleta Karajlića, Stefana Milenkovića i RTS

Kultura 06. jun 202312:18 3 komentara
N1/HRT

Grupa Zabranjeno pušenje odlučilo je tužiti Radioteleviziju Srbije, Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića, poznatije kao Nele Karajlić. Ovo je epilog javnog prepucavanja koje se odvija posljednjih sedmica između dva najvažnija člana ovog benda, Davora Sučića (Sejo Sekson) i Jankovića.

Tužilac Davora Sučića, advokat Aleksandar Porubović u tužbi Višem sudu u Beogradu naveo je kako su Nele Karajlić i Stefan Milenković, bez dozvole autora, vršili izmjene i prerade Sučićevih autorskih djela i na taj način “povrijedili moralna prava autora”.

Sejo Sekson: Nele, pjevaj svoje pjesme! O Sarajevu nećeš, ne zaslužuješ to!

Kako je navedeno u tužbi, Karajlić i Milenković su 21. juna 2022. na Tašmajdanu u Beogradu održali koncert pod komercijalnim nazivom Rock el Clasico i pritom su “bez ikakve obavijesti autoru pjesama Seji Seksonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmijenili prvobitni duh djela i na taj način izveli pjesme: Posljednja oaza (Fikreta), Zvijezda nad Balkanom, Hadžija il’ bos, Balada o Pišonji i Žugi i Ibro Dirka”.

Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, navodi se dalje u tužbi, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i na taj način grubo zloupotrijebili autorsko djelo.

“Istovremeno su Radioteleviziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i tu je snimku naknadno Radiotelevizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitirala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal te monetizirala, što znači da trenutno Radiotelevizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje financijsku dobit korištenjem ukradenog autorskog djela. Snimka je u ovom trenutku i dalje dostupna na YouTubeu na linku. Pregledom snimke može se uočiti da su na odjavnoj špici vrlo pedantno pobrojani svi koji su sudjelovali u realizaciji snimke, od izvođača, tehničara, kamermana… Jedini koji nigdje nije spomenut je upravo Sejo Selson, autor više od 70 posto autorskog materijala sa snimljenog koncerta”, stoji još u tužbi.

Nele Karajlić odgovorio Seji Seksonu: Ime Zabranjeno pušenje dala moja majka

“Isto tako sa žaljenjem moramo konstatirati da ovo nije izdvojen primjer i da pjesama Seje Seksona, potpuno prearanžiranih i korištenih bez ikakvog obavještenja i dozvole, ima i na kanalima drugih medijskih kuća. Ta se snimka također monetizira i njenim se emitiranjem (opet bez ikakve dozvole autora) neovlašteno ostvaruje finansijski prihod. Ovim putem apeliramo na sve medijske kuće, koje bez dozvole autora na svojim platformama i u svojim programima koriste autorsko djelo Seje Seksona, da momentalno prestanu s takvom praksom. Svi podaci vezani za zaštitu imena, žiga i autorskih pjesama Zabranjenog pušenja već su 15 dana dostupni javnosti na linkovima”, dodaje se.

Milan Pavlović objavio fotografiju sa Neletom Karajlićem: ‘Malo vas je pi****e’

Iz Zabranjenog pušenja su kazali da, za sada, neće podizati nove tužbe, a isto tako…

“Nakon današnjeg dopisa na ovu temu više neće javno istupati niti upozoravati medije i izdavače. U slučaju da se ovakva praksa neovlaštenog korištenja autorskog djela nastavi, svaki pojedini slučaj bit će proslijeđen našim advokatima na postupanje. Također upozoravamo i sve organizatore koncerata u zemlji i inozemstvu da ćemo poduzeti pravne mjere i protiv zloupotrebe zakonski zaštićenog imena grupe, kao i autorskih djela registriranih u agencijama SOKOJ, AMUS i HDS-ZAMP”.

Također, Zabranjeno pušenje je najavilo kako će sav prihod ostvaren sudskim postupkom donirati u humanitarne svrhe.

Link na prijave djela grupe Zabranjeno pušenje SOKOJ-u od 1984. do 1990.

Link na dokumente iz kojih se vidi da je ime Zabranjeno pušenje vlasništvo Seje Sexona na području EU, USA, Australije te svih zemalja bivše Jugoslavije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad