Divac za N1: Nurkić je veliki talenat, izuzetno je važan za uspjeh Portlanda

Košarka 12. nov 202015:11 > 15:57
N1

U prostorijama Olimpijskog muzeja u Sarajevu danas je otvorena gostujuća izložba "Vlade Divac - Od Prijepolja do Springfielda". Izložbu koja je organizvoana u sklopu projekta "Muzejske priče" otvorio je slavni košarkaš, a donosi dio bogate zbirke koju je Divac poklonio Muzeju u Prijepolju.

Nakon otvaranja izložbe Divac je istaknuo kako je sretan što je ponovo u Sarajevu, a kaže kako je najinteresantniji dio postavke onaj reprezentativni i da su tu predstavljeni zajednički uspjesi jedne generacije.

“Prije svega želim reći da mi je drago što sam u Sarajevu. Olimpijski muzej iz Sarajeva u saradnji s muzejom u Prijepolju, koji je vlasnik svih mojih medalja i pehara i onoga što je obilježilo moju karijeru, ima izložbu ovih dana u Sarajevu. Ono što je možda ovdje najinteresantnije reći, jeste ta karijera u reprezentativnom dijelu, gdje imamo dosta uspjeha svih sportista s ovih prostora, a to su zajednički uspjesi i oni su predstavljeni na izložbi”, kaže Divac na početku razgovora za N1.

Jedan od najvećih uspjeha svakako je osvajanje svjetskog zlata 1987. godine u Bormiju, a Sarajevo je odigralo važnu ulogu u pripremi zlatne generacije za juniorsko Svjetsko prvenstvo. Sa saigračima iz te ekipe i dalje je u kontaktu.

“Mi smo dosta vremena provodili zajedno, pa i ovdje u Sarajevu, na Igmanu, pripremali smo se na planinama oko Sarajeva, tako da smo i dan danas ostali u kontaktu i znamo šta se dešava u našim životima”, ističe Divac.

Ulazak u Kuću slavnih u Springfieldu posebno je emotivan za Divca, a ističe kako je taj trenutak posvetio svima nama.

“Emotivan prije svega, kao što znate ja sam počeo u Prijepolju i završio u Kući slavnih u Springfieldu. Ja sam uvijek tokom moje karijere reprezentovao sebe, svoju porodicu, svoju državu, pa u tom trenutku i našu zajedničku državu i imao sam priliku da posvetim taj ulazak u Kuću slavnih svima nama”, kaže Divac.

Pandemija koronavirusa utjecala je i na NBA ligu, a Divac je imao priliku biti dio “bubblea” u Orlandu.

“Prije svega bilo je teško, ali NBA je velika organizacija koja je pristupila tome veoma profesionalno i imao sam prilike da budem tamo mjesec i po. Prošlo je sve kako treba i na neki način pokazalo kako sport, bar u ovoj pandemiji, može da funkcioniše. Nadamo se svi da će to uskoro proći, ali treba svakako biti pametan i trebamo voditi računa jedni o drugima dok ovo ne prođe”, ističe Divac.

Divac i igrači iz njegove generacije probijali su led za košarkaše iz Evrope, a danas su igrači s ovih prostora nosioci igre svojih ekipa.

“Sve je više internacionalnih igrača i ima ih, ako se ne varam 30 posto. Talenat koji naši igrači posjeduju dograde snagom i načinom igranja u NBA-u. Veoma sam srećan zbog svega toga, prvenstveno jer nemaju u svojim klubovima pozorišne uloge, nego uloge koje zahtjevaju da budu vođe svojih timova”, kaže Divac.

Nikola Jokić igra zaista impresivno i posjeduje takav napadački arsenal da može igrati na svim pozicijama. Jedan od najvećih svih vremena, koji je mogao igrati na pozicijama od 1 do 5, je čuveni Magic Johnson s kojim je Divac dijelio svlačionicu u Lakersima.

“Svako u svoje vrijeme. Nikolu ne treba porediti sa bilo kim i on je sam po sebi veliki igrač i ovo je samo dio repertoara, a on to može još nadograditi u sljedećih 5-6 godina i stvarno igra odličnu košarku”, ističe Divac.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Jusuf Nurkić je također odličan, jedan je od najboljih igrača na svojoj poziciji u ligi, a posebno je impresivan bio u Orlandu nakon oporavka od teške povrede.

“Jusuf je prije svega veliki talenat i veliki radnik. Kao takav posvetio se radu u periodu dok je bio povrijeđen. Vidjeli smo se u Orlandu, drago mi je da se vratio na teren. On je svakalo veliki i važan šraf u Portalndu i da bi napravili neki veliki uspjeh on mora biti zdrav”, kaže Divac.

Koliko je ta jugoslavenska škola košarke bitna za igrače s ovih prostora, prije svega za centre i koliko im tehnika koju nauče u Evropi pomaže u najjačoj ligi.

“Dosta pomogne. Današnja košarka se upravo bazira na takvom načinu i stilu igre. Naši igrači, ne samo centri, imaju dosta benefita zbog toga”, ističe Divac.

Nakon pet godina napustio je poziciji generalnog menadžera i potpredsjednika košarkaških operacija u Sacramentno Kingsima. Šta dalje?

“Ostat ću u sportu, sport me ispunjava čitav život. Sport ima prave vrijednosti, zbližava ljude i pravi ovaj svijet malim i pokazuje koliko smo svi slični i da trebamo graditi budućnost zajedno”, kaže Divac.

Nalazimo se u Olimpijskom muzeju u Sarjaevu. Koliko je bitno njegovati vrijednosti i duh olimpizma?

“Za nas starije prošlo vrijeme neko, imali smo vrijednosti neke. Za mlađe je važno da učestvuju na neki način u sportu, ili kroz olimpizam. Olimpijski duh, sportski duh zbližava ljude i pokazuje prave vrijednosti koje smo na neki način zaboravili”, kaže Divac.

Kakva je budućnost košarke u Evropi? Koliko se smanjio jaz između Evrope i Amerike i da li je realna priča o nekoj “evropskoj diviziji” u NBA ligi koju smo mogli čuti godinama unazad?

“To su više špekulacije. Smanjio se jaz u odnosu na talenat, ali u odnosu na klubove veliki je prostor između Amerike i Evrope. Žao mi je što Evropa ide u pogrešnom smjeru, što se tiče velikih liga, posebno Eurolige. Pogotovo u pandemiji, moraju naći neki model koji će funkcionisati za sve klubove, ne samo za one bogate u Evropi”, ističe Divac.

Euroliga se igra u zatvorenom formatu. Da li bi bilo bolje za košarku da se napravi neki format po uzoru na UEFA-u i da svi imaju priliku izboriti mjesto u najjačoj evropskoj košarkaškoj ligi?

“Pa ja sam to prošao kao igrač i mislim da je to pravi način, ali očigledno neki ljudi koji to vode ne vide i nadam se da će to uvidjeti u nekoj bliskoj budućnosti”, kaže Divac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad