Asmir Begović otvorio Sportsko igralište Zavoda Mjedenica

Nogomet 23. mar 201515:01 > 15:02
Anadolija

Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Asmir Begović, danas je u svojstvu glavnog donatora projekta, simbolično otvorio Sportsko igralište Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, što je ujedno i prvi projekat Asmir Begović Fondacije u BiH.

Budući da je zima usporila završne radove, igralište će formalno biti pušteno u rad tokom mjeseca aprila, dok se njegov dolazak na pripreme reprezentacije iskoristio i za ovo druženje sa učenicima i učenicama Zavoda tokom kojeg se upoznao sa njihovim aktivnostima i nastavnim planom. Događaju su prisustvovali i načelnik Opštine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik Specijalne olimpijade BiH, Enver Ćosićkić, te u svojstvu domaćina direktor Zavoda Mjedenica, Selmir Hadžić.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Naglašavajući kako se upravo zbog ovakvih projekata raduje svakom novom dolasku u Bosnu i Hercegovinu, Begović je istakao radost zbog prilike da se druži sa učenicima i učenicama Zavoda. “Sport je veoma važan u odrastanju svakog djeteta, a posebno zbog toga što razvija timski duh i sve psihofizičke kapacitete. Zbog toga mi je kao sportisti posebno drago što sam u prilici da približim sport sve većem broju djece i stvorim im uslove da se i sami počnu baviti njim“, rekao je Begović te dodao da je sretan što je prvi projekat Fondacije u Bosni i Hercegovini pred uspješnim okončanjem, i da ovo sigurno nije posljednji put da bosanskohercegovačkoj djeci Fondacija donosi radost.

Navodeći kako je ova pomoć veoma značajna za nastavni proces i razvoj fizičkih i intelektualnih sposobnosti učenika i učenica, direktor Zavoda specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica Selmir Hadžić, naveo je da se nada da će i druge javne ličnosti slijediti Begovićev primjer i pomagati razvoj lokalne zajednice. “Zaista smo oduševljeni što smo konačno realizovali projekat koji već dugo planiramo, ali za koji nismo imali obezbjeđena finansijska sredstva. Veliko hvala Asmiru na nesebičnoj pomoći, ali i predstavnicima lokalne vlasti koji su u najbržem roku obezbijedili sve potrebne dozvole za izgradnju sportskog igrališta“, naglasio je Hadžić te podsjetio da nastavu u Zavodu Mjedenica svakodnevno pohađa više od 160 učenika i učenica sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju.

Ističući veliko zadovoljstvo konačnom realizacijom projekta, načelnik Opštine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić, podsjetio je da će prvi put u šezdeset godina postojanja, učenici i učenice Zavoda moći koristiti sportsko igralište. “Siguran sam da će izgradnja ovog igrališta biti veliki motivacijski faktor djeci, naročito onima koji u Zavodu borave 24 sata i koji će poslijepodne svoje slobodne aktivnosti moći provoditi na tom terenu“, rekao je Hadžibajrić.

Ova donacija je samo još jedan dokaz da je Asmir Begović u punom smislu naš najbolji ambasador. Ponosni smo što ga imamo uz sebe i vjerujem da ćemo baš sa ovog terena dobiti naše nove predstavnike na međunarodnim takmičenjima“, istakao je predsjednik Specijalne olimpijade BiH, Enver Ćosićkić.

Fondacija Asmir Begović nastala je sa ciljem pomoći djeci u svim životnim sferama, a glavni fokus Fondacije je renoviranje i izgradnja sportskih terena u Engleskoj i Bosni i Hercegovini. Misija Fondacije je da ohrabri što veći broj djece da vode aktivan život i uzmu učešće u različitim sportskim aktivnostima.