Ahmedhodžić za N1: “Džeki dugujem EURO, zagrlio je Dennisa i mene i rekao…”

N1

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj četvrti u Rosengard. Švedskim poligonima sa pet godina šutirao je loptu sa vršnjacima u bh.dresu Edina Džeke, a danas dijeli svlačionicu sa Dijamantom i uveseljava Bosnu i Hercegovinu. Kamp NS BiH je prošao, ali su rekli da ima vremena za njega. Omladinski pogoni Malmea bili su njegova početna baza, a onda se kao 15-godišnjak čeličio u Nottingham Forestu.

Vratio se ubrzo s Otoka matičnom klubu i pokazao svoju pravu snagu u seniorskom timu Malmea. Uslijedile su posudbe u Hobro i Bordeaux, a danas je član novog premijerligaša Engleske Sheffield Uniteda.

Prošao je sve omladinske selekcije Švedske, igrao i za A selekciju, ali se na kraju odlučio za dres Bosne i Hercegovine jer kako kaže “U srcu sam osjetio da je Bosna i Hercegovina pravi izbor…”. 

Ahmedhodžić predvodio slavlje i povratak u elitu Sheffield Uniteda (VIDEO)

Ubrzo je postao miljenik navijača i sada je najskuplji fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine. Njegova tražišna vrijednost na Transfermarktu iznosi 20 miliona eura.

Ahmedhodžića svi prepozaju na ulici: “Plakao sam kada se rodio sin”

Čestitke na odličnoj sezoni u Sheffield Unitedu. Svi fudbaleri su uzeli slobodne sedmice da odu na more i relaksaciju, a Vi ste došli su Sarajevo da izvadite bh. pasoš sinu Isaku?

“To mi je cilj, zato sam ovdje. Prethodnih dana sam ‘ganjao’ papire. CIPS, matični broj i sve ove ne znam papire. Moramo sam ići u četiri do pet različitih mjesta da bih završio to. Nisam imao priliku da odmaram malo prije okupljanja. Papirologija će ubrzo biti gotova i moramo malo sačekati da Isak i službeno bude državljanin BiH.”

Supruga bh. reprezentativca Ahmedhodžića primila islam, odabrala i novo ime

Kakav je osjećaj biti otac?

“To je najbolji osjećaj. Ja nikada ne plačem, ali kada se rodio sin, nisam mogao da ne plačem. Moje emocije pokazuju da je to nešto najbolje što sam ikada uradio i doživio u životu.”

Da li će Isak Ahmedhodžić očevim stopama u dresu Edina Džeke?

“Ako Bog da u budućnosti da bude bolji od mene, Džeke i svih nas.”

Anel Ahmedhodžić dobio sina, sa suprugom Marijanom odabrao ime

Printscreen

Supruga Marijana često objavi Vaše kućne poslove Anele, prvenstveno mislim na ono čišćenje snijega u Engleskoj? 

“Morao je neki i to, a taj neko bio sam ja. Iznenadio me snijeg u Engleskoj. Rekli su mi da pada samo kiša, a nikada snijeg. Slagali su me” kaže kroz smijeh Anel.”

Da li Vam imponuje sada, kada konstantno prilaze Bosanci i Hercegovci kako bi se fotografisali s Vama?

“To je novo za mene u Bosni. Prije kada sam šetao u Bosni – ništa. Sve je bilo privatno. Ali sada kada sam prošetao čaršijom u Sarajevu, to mi je baš lijepo da se dešava, što mogu biti uzor drugima.”

Školska fotografija Anela Ahmedhodžića u Džekinom dresu Manchester Cityja

Koliko jezika govori Anel Ahmedhodžić?

“Da ti nabrojim sada. Švedski, bosanski, engleski, danski i malo francuski. Bosanski je bio prvi jezik koji sam naučio. Pričao sam sa babom i mamom. Onda sam mora naučiti švedski. Kada sam porastao znao sam bolje bosanski, ali onda sam otišao u Englesku i tamo nisam imao nikoga da pričamo bosanski. Sada mi se vraća i pojačat ću još malo znanje.”

Ahmedhodžića pitali ko je bolji Džeko ili Ibrahimović, pogledajte njegov odgovor

Kakvo je bilo odrastanje u kvartu Rosengard u Malmeu i komentar na Šveđane koji Vam zamjere što ste izabrali Bosnu i Hercegovinu?

“Sjećam se kada sam bio mali, moj babo i ja išli smo kod amidže. Uzeli smo jedan mali lokal i svi smo se družili. Oni su pili, a ja sam bio mali i nisam mogao piti. Gledali smo reprezentaciju i kada je himna došla svi smo ustali i pjevali. Naježio sam se tada i uvijek se naježim. Svaki put kada zaigram za BiH, sjetim se toga i uvijek će mi biti najljepši osjećaj.”

Anel Ahmedhodžić

Vidjeli smo zanimljivu fotografiju iz djetinjstva, gdje držiš zastavu BiH u dresu Edina Džeke, a iza je poster na zidu Lionela Messija?

“Sjećam se kada sam išao u školu, kada smo se trebali formalno fotografisati. Svi su imali dobru odjeću, a ja sam bio u Džekinom dresu Manchester Cityja. Svi su imali škole uspomene u takvoj odjeći, a ja u dresu Edina Džeke. Neki su se smijali, drugi su rekli tako treba.”

“Ponekad nismo imali novac za hranu. Najljepši osjećaj što mogu danas roditeljima osigurati sve”

Niste imali novca koliko imate sada. Želite biti uzor mladima, ali ističete da novac i luskuz ne trebau biti u prvom planu? Šta želite prikazati mladima?

“Ne volim da ističem šta ima na društvenim mrežama. Radije bih pokazao kako sam došao to svega toga što imam danas. Malo sam privatan. Novac mi nikada nije bio prioritet. Volim fudbal. Sjećam se kada sam bio mali nisam imao puno. Babo i mama su trudili da imamo šta su i drugi imali. Imali smo Play station i Iphone, ali ponekad nismo imali novac za hranu. Znam ja kako je i nemati. Zato ne volim da pokazujem materijalne stvari. Ja sam jednostavan. Ja igram FIFA-u kada dođem kući, obični ljudi mi pišu i pitaju koji klub odaberem. Uživam u malim stvarim. Čitav život dođem s treninga i upalim FIFA-u. Supruga ne voli da to radim. Sada FIFA trpi, imam drugi prioritet – sina.”

Kako je bilo doći od neimaštine do toga da danas roditeljima možete osigurati sve što požele? Rekli ste majci da više ne mora raditi?

“To je nešto naljepše što mogu uraditi za njih. Najbolje što sam uradio. Sjećam se kada sam bio mali, babo mi je rekao: ‘Ne možeš igrati igrice na kompjuteru, ukoliko ne odradiš trening’. Ja sam morao nekada trenirati, iako sam bio umoran. On me tjerao da radim. Trudio sam se puno. Kad sam imao 16 godina, morao sam otići sam u Englesku i upoznao sam druga iz Francuske. Život u Engleskoj nije lak. Tjerali su me da trčim.”

Mirsad Ahmedhodžić

Kasnije nakon povratka iz Nottingham Foresta u seniorski tim Malmea, čini se kreće prava fudbalska priča Anela Ahmedhodžića?

“Vratio sam 2019. godine u Malme. Nije išlo dobro u početku. Onda sam otišao u danski Hobro. Trener je bio Sorensen i jako strog, ali pošten i puno mi pomagao. Iako se derao na mene. Bio sam mali klinac, nisam znao sve i ponašao sam se kao da znam puno i sve. Hobro je mali klub, ali familijaran, uvijek ću ih se rado sjećati.”

Fudbalski san – Manchester City

Kojeg napadača je bio najteže čuvati? Igrali ste protiv Haalanda, trenutno za mnoge najboljeg strijelca na svijetu?

“Branili smo se cijelu utakmicu tako da ga nije bilo teško čuvati. Ali mogu misliti kako bi bilo da smo igrali presing onda bi bilo teže. Trebali smo više čuvati Mahreza jer je postigao tri gola.”

Sigurno ima mnogo ponuda za nastavak karijere?

“Ima puno interesovanja. Ne smijem otkrivati ništa, ali su klubovi iz lige petice. Bilo bi glup osada otići iz Sheffield Uniteda. Borio sam se cijelu sezonu da dovedem klub u Premier ligu. Ne bi bilo pametno otići sada. Sve se može promijeniti.”

Koji je klub vaša želja u životu? Gdje bi voljeli igrati?

“Kad sam bio mlađi, prije nego što je Džeko otišao u Manchester City rekao bi Barcelona. Ali sada, otkada sam počeo pratiti City, sada kažem Manchester.”

Glyn KIRK / AFP

“Edin Džeko je veliki gospodin. Dužan sam mu EURO” 

Razgovarate li vi i Edin? Koliko Edin pomaže mladim momcima?

“On je najbolji lider kojeg sam ikada imao. Veliki gospodin. Sjećam se prvi put kada sam došao zagrlio me je, rekao je meni i Dennisu Hadžikaduniću: ‘Vi ćete nas odvesti na Svjetsko prvenstvo’. Ali izgubili smo od Sjeverne Irske i još uvijek sam razočaran. Osjećam da sam mu dužan jedno Evropsko prvenstvo.”

Ahmedhodžića pitali ko je bolji Džeko ili Ibrahimović, pogledajte njegov odgovor

Ko je najzaslužniji što ste zaigrali za BiH?

“Misimović, to je jednostavan odgovor. S njim sam imao prvi kontakt. Pričao sam s njim o BiH. Pitao me je hoću li igrati za BiH, odgovorio sam DA.”

N1 / F.Z.

Ko je najveći zabavljač u reprezentaciji?

“Uh, najsmješniji je Hadžikadunić. Uvijek kaže glupe stvari. Ibrahim Šehić je uvijek ozbiljan na treningu i hoće da se bije na treningu. Shvata trening kao utakmicu.”

Ahmedhodžić: Imao sam 14 godina kada se BiH plasirala na SP, sada želimo na EURO

Kakav je vaš odnos sa Hadžibegićem i kakva je razlika u odnosu na Peteva?

“Nisam imao puno vremena sa Farukom, ali je čvrst, angažovan na treningu. Nismo imali puno vremena za taktiku u martu. Petev je bio dobar, sviđalo mi se da radim s njim. On mi je dao priliku da igram. Napravili smo dobre rezultate.”

Kvalifikacije započinjemo protiv Portugala, selekcije koja na spisku ima velike zvijezde? Kakve su nam šanse i ako ih zaustaviti?

“Jedva čekam utakmicu, bit će zanimljivo. Mi uvijek igramo dobro protiv malo jačih selekcija. Bit će teška utakmica. Oni su samo ljudi. Ne smijemo imati previše respekta prema njima. Ako uradimo ono što trebamo, onda naravno da možemo pobijediti, što da ne?”

Slovačka - BiH
F.Z./N1

Želja upoznati Zlatana Ibrahimovića, Messi GOAT, ne gleda Premijer ligu BiH

Zlatan Ibrahimović je Šveđanin. Zanimljivo je da su vam prve komšije u odrastanju bili porodica Ibrahimovića?

“Sjećam se kad sam bio mali, on je bio moj uzor i uvijek će biti. Napravio je jedan teren u Rosengardu gdje sam odrastao dok je igrao za Juventus. Bila je neka ceremonija, potpisao je loptu i šutnuo je. Bilo je 1000 ljudi. Moj otac je uhvatio. Ja sam pogriješio, igrao sam sa tom loptom svaki dan i ona je pukla. Žao mi je.”

Da li će Zlatan potpisati novu loptu?

“Htio bi jednu novu, ali istu, sivu, Yoga Bonito.”

“Nisam nikada upoznao Ibrahimovića. Hoću da ga upoznam jedan dan, to mi je želja. Uvijek sam gledao kako se ponaša. On je jedan od najboljih fudbalera koje sam gledao.”

Šta Ahmedhodžić gleda od fudbala na tv-u?

“Gledam svašta. Žena mi stavlja da svašta gledam, turske serije, filmove itd… Najviše gledam Premier ligu, Championship i Malmo.”

Ahmedhodžić: Džeko je moj idol, od danas sam centarfor (VIDEO)

A Premijer liga BiH?

“Ne pratim. Samo pročitam da sudije griješe. Ali to ima u svakoj ligi na svijetu.”

Najveći fudbaler svih vremena, da li je Messi zbog postera u sobi?

“Ja bih rekao Messi. Sada je teže igrati fudbal, ono što je on uradio to niko neće moći. Uradio je sve što može da uradi, osvojio sve. Zato je najbolji svih vremena.”

“Kada sam imao 11 godina, drug iz Sandžaka vodio me da klanjam. Nisam znao šta se dešava”

Anele nikada niste zaboravili drugove iz djetinjstva u Švedskoj?

“Jedan od mojih najboljih drugova je iz Sandžaka. Zove se Muamer. Oni su živjeli blizu nas, njegova familija, bili su naše komšije. Njegova familija je kao moja. Družili smo se svaki dan. Kada sam imao 11 godina sjećam se da me je vodio da klanjam, ali ja nisam znao šta se dešava. Zahvalan sam mu. Uvijek me napominje da klanjam. Vjera mi je velika snaga u životu. Erdal, je isto tako dobar drug, jednostavan i isti kao ja. Laurent je treći, Albanac, njega znam otkada sam imao pet godina. Igrali smo zajedno u Malmeu.”

Ima li nekih zanimljivih anegdota iz reprezentacije, nekih zanimljivih priča kada se družite zajedno?

“Ja se ne sjećam dobro, to je problem. Mi se samo šalimo tamo. Atmosfera je odlična. Svi su dobri sa svima. Uvijek sam sretan kada je okupljanje.”

Koliko je bitna porodica u vašem životu? Kažete da vam je ona vodilja?

“Kada nemaš nikoga, uvijek imaš porodicu. Uvijek te podržavaju šta god radiš. Oni pomažu meni, ja njima. To je moj život. Porodica je broj jedan.”

Mirsad Ahmedhodžić

Vaš otac Mirsad je preiskrena osoba i često komentarište na Facebooku?

“Voli Facebook. Preiskren je i kaže sve što mu je na duši. Ponekada to može biti loše, jer kaže nešto što ne treba. Ponekada javlja transfere prije nego što su zvanični. On ne zna, ali pokušavam da mu kažem. Dobro je da je tako angažovan u moj život. Sretan sam zbog toga. Ponekada dobijem 1000 poruka od novinara za intervjuu, ja kažem da ne znam kako mogu dobiti moj broj, ali onda se sjetim oca.”

Poruka budućim fudbalerima i fudbalerkama?

“Radi svaki dan i nemoj nikada da odustaješ. Završit ćeš gdje zaslužuješ, jer nećeš dobiti ništa besplatno.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!