Pogledajte kako izgleda trening najboljih bh. kajakaša

Ostali sportovi 04. dec 201615:33 > 19:05
Izvor: N1

Zima je mnoge natjerale u tople kuće, ali ne i najbolje bosanskohercegovačke kajakaše. Već naviknuti na oštre zime, članovi Kajak kluba Una na hladnoj rijeci treniraju svaki dan bez obzira na kišu, snijeg, vjetar... Zabilježili smo kako izgleda jedan od njihovih treninga na niskim temperaturama.

Temperatura vazduha je nula, a vode 12 stepeni Celzijusa, no bez obzira na vremenske uslove, momci iz Kajak kluba Una ne odustaju. Trening na Uni njihova je svakodnevica.

“Jako je ledeno, ali uz pravu opremu se izdura”, kazao nam je Emir Redžić iz Kajak kluba Una.

“Jako je hladno, ali što se voli nije teško”, komentarisao je Adijan Čokunović iz Kajak kluba Una.

“Uvijek treniramo – i kad pada kiša i kad pada snijeg i kad puše vjetar – svaki dan treniramo”, dodao je
Emir Abihodžić iz Kajak kluba Una.

Oštre krajiške zime ih ne sputavaju. Prvaci su Bosne i Hercegovine u spustu i u, olimpijskoj disciplini, slalomu. Na red su došli viši ciljevi.

“Osvojio sam državno prvenstvo u svojoj kategoriji, tj. juniorskoj. Sljedeći cilj je plasman i finale na nekim od evropskih takmičenja”, kazao je Čokunović.

“Cilj mi je da uđem među prvih deset u svijetu. Možda čak i da budem najbolji, ali opet se moram odreći puno stvari da bih dostigao to”, istakao je Redžić.

Odricanje nisu samo redovni treninzi u teškim vremenskim uslovima i poseban režim ishrane. Kajak je skup sport, a Klub, koji broji 40 članova, na godišnjem nivou dobija svega 5000 KM od grada. Troškove uglavnom snose roditelji.

To je jako skup sport počevši od trenera koji mora biti licenciran, koji mora dovesti djecu do određenog stepena kad oni odu na divlju vodu da imaju sve u rukama, u glavi. Svaki kajak košta 1500 – 2000 eura, oprema na kajakašu košta 3000 eura. To košta ali se isplati. Mi smo ovu djecu oteli od ulice i sljedeće godine ih planiramo još stotinjak oteti od ulice“, rekao je Semir Karabašić, trener Kajak kluba Una.

Iako ovaj Klub postoji 60 godina, do skoro su radili u potpuno neuslovnim klupskim prostorijama. Da bi ove upotpunosti prilagodili svrsi, potrebna su im sredstva. Svjesni su da svi članovi ne mogu izrasti u vrhunske sportiste, ali mogu u dobre ljude.

“Sjećam se svojih prvih trenera koji su govorili da je nama cilj proizvesti čovjeka po mjeri društvene zajednice. Da je omiljeni u komšiluku, u društvu i na tome radimo svakodnevno”, istakao je Karabašić.

Iako im sportski rezultati nisu na prvom mjestu, ovaj Klub je do sada iznjedrio tri olimpijca – sadašnjeg trenera Semira Karabašića, Dinka Mulića i Emira Šarganovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.