Veslači Srbije i Turske zajedno treniraju u Jajcu

N1

Popodne provode zajedno, u teretani - veslači iz turske i Srbije. Kasno poslijepodne izlaze na vodu.

Srbijanski dvojac bez kormilara učesnici OI u Riju, sparinguju s turskim veslačima unazad tri godine.

“Za sada to dobro ide, dobro se slažemo. Svi su iznenađeni, otkud vi s njima, ili oni s vama, dobra je saradnja, dobro funkcionše”, kazao je Miloš Vasić, reprezentativac Srbije u Veslanju.

Moćna je Turska u mnogim sportovima, no svjetsku medalju u veslanju osvojila je tek kada ju je preuzeo proslavljeni veslač Srbije Nebojša Ilić, koji je insistirao da pripreme radi na Plivskom jezeru.

“Ja sam veslao jedno pet državnih prvenstava ovdje, od 1978. do 1985 . Ovdje su se pripramale svjetske reprezentacije u to vrijeme. Zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika Edina Hozana i gdina Dominka Pejića, tu smo opet od 2014.prvenstveno turrska reprezentacija, priključuju se i srpska i druge reprezentacije. Veliko interesovanje je i drugih. Jajce je i tada a i sada odlično mjesto za pripreme. Medalje koje donose govore u prilog tome”, pojasnio je Nebojša Ilić, selektor Turske u veslanju.

Tradicionalno anglosaksonski sport, veslanje je kao svoju bazu u bivšoj Jugoslaviji imalo upravo Jajce. Gusta jezerska voda i dobra temperatura zraka, optimalni su uslovi za trening.

“Svake godine treniramo ovdje. Jezero je dobro za veslanje, takođe i vrijeme i vjetar odlično za veslanje”, kazao je Merc Kartal, reprezentativac Turske.

“Svojevremeno je Ljubek ovdje trenirao kada je uzimao olimpisjko zlato, ovog puta je nama promakla ta medalja u Riju, ali nadamo se za tri godine u Tokiju da ćemo je dočekati”, dodao je Nenad Bećik, reprezentativac Srbije.

Biznismen Dominko Pejić prvi je prepoznao je potencijal halal turizma, ali ii sportskog turizma u Jajcu. Svojim sredstvima je svjetskim veslačima izgradio hangar za čamce.

“Jajce je prije 50 godina imalo svjetsko prvenstvo u kajaku, kanuu i veslanju. Mi ne izmišljamo toplu vodu”, kaže Dominko Pejić, vlasnik hotela Plivsko jezero.

U BiH jesmo u povojima veslanja. Kajak je zastupljen uglavnom. Veslanje je skuplji kraljevski sport, al moramo se krenuti s mrtve tačke.

Olimpijci Srbije, Turske, Hrvatske, svjetska su vesla koja treniraju na Plivskom Jezeru . Ta činjenica označila je da se Jajce vraća na staze stare sportske – turističke slave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.