Branković: Odlazak na OI bi bio kruna sportske karijere

Ostali sportovi 19. mar 201610:30 > 11:10
N1

Najbolji bh. brzoklizač Edin Branković bio je gost Novog dana.

Branković se nedavno vratio iz Južne Koreje. U Seulu je bilo Svjetsko prvesntvo, on je bio jedini bh. predstavnik. Napravili je odličan rezultat.

Ostvario sam do sada najbolji ranking u karijeri i zauzeo 25. mjesto na 1500 metara. To je rezultat koji treba održavati kako bi se kvalifikovao na OI. Na posljednjem takmičenju konkurencija je bila izuzetno jaka. Svaka zemlja ima kvotu koliko takmičara mora prijaviti, takmičari moraju ispuniti normu. To su sve iskusni takmičai koji su osvajali medalje i čast mi je bila takmičiti se s njima, a neki od njih su ostali i iza mene“, rekao je Branković.

On je istakao da je iza njega najuspješnija sezona u klizačkoj karijeri.

Zahvalan sam Savezu i institucijama što su mi izašli u susret i pomagali. Imao sam nastupe na tri Svjetska kupa od šest, nastupio sam na EP, SP i na Šangaj trofeju. Na svim takmičenja sam ostvario uspješan kontinuitet rezultata, a na kraju sam sve krunisao s najboljim rezultatom u seniorskoj kategoriji“, ispričao je on.

Prema ovim ocjenama i plasmanima trenutno ispunjava normu za Olimpijske igre 2018. godine. Potrebno je da ponovi iste ove rezultate i naredne godine kako bi bili siguran putnik u Pjongčang.

Prije OI, 2017. godine trebam ponovo ranking s ovog SP i prethodna dva Svjetska kupa. Vjerujem da je to ostvarivo i predano radim na tome kako bih predstavljao BiH u Koreji“, istakao je Branković.

Na pitanje šta za njega predstavljaju Olimpijske igre, te kako je biti ambasador BiH?

Olimpijski komitet me predložio Međunarodnom komitetu za Omladinske OI i to je trajna uloga koju mladi ambasador jedne zemlje treba nastaviti i obavljati uz podršku OK BiH. 2018. bih volio kao takmičar biti prisutan na OI, jer je to kruna sportske karijere.”

Međunarodni olimpijski komitet ga je izabrao za izvršnog direktora akademije koja će okupiti motivisane studente iz cijele BiH.

To je nova vijest koja me posebno raduje. Cilj mi je da svoje znanje dijelim s omladinom BiH, a omladina ima veliki potencijal koji je prepoznatljiv u svijetu.

Primjer je upornog sportaša, ali isto tako priprema doktorat. Nauka i studij nisu zapostavljeni.

To nadopunjava jedno drugo kako bih kompletirao sve što volim raditi. Svako ima neko svoje interesovanje i to olakšava“, kazao je gost Novog dana i dodao kako je u BiH potrebno rasteriti sportiste kako bi se ostvarivali veliki rezultati.

Mislim da mora biti jedna generacija koja će prolaziti kroz poteškoće, kao što je ova sada, kako bi naredne mogle imati dobre uslove.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.