Cucurella rukom spriječio čisti gol, što po (novim) pravilima smije uraditi! A nova pravila kao i uvijek ne znamo

Nogomet 06. jul 202410:44 0 komentara
Guliver

Julijan Nagelsman potvrdio nam je poslije utakmice ono što bismo znali da UEFA transparentnije komunicira sa sudijama u pripremi velikih turnira i brifuje medije o podjeljenim instrukcijama i, konkretno u ovom slučaju, korigovanju pravila o igranju rukom u šesnaestercu.

Loše je, naravno, što navijači i publika za te detalje saznaju nakon što se neshvatljive odluke donesu, odnosno nakon što odjednom više nije penal ono što je pre mjesec-dva na malim ekranima bio uvijek i svuda.

Burnu utakmicu četvrtfinala između Španije i Nemačke u Štutgartu obilježio je i detalj iz prvog produžetka kada je Mark Cucurella rukom zaustavio udarac Musijale, šut koji je išao u okvir gola i imao solidnu šansu da završi u mreži, ali za sudiju to nije bio povod ni za komunikaciju sa VAR sobom i naknadnu provjeru na malom ekranu.

S obzirom na to da odluku nije bilo moguće razumjeti, pojavila se verzija prema kojoj engleski sudija nije razmatrao jedanaesterac jer je navodno dobio informaciju iz VAR sobe da se Niklas Fulkrug u začetku akcije svakako nalazio u ofsajdu, međutim posle utakmice ispostavilo se drugačije – Tejlor je samo primjenio novo tumačenje pravila šefa Komiteta sudija UEFA, Roberta Rosetija.

Za Rosetija i njegove saradnike igranjem rukom u šesnaestercu smatra se podignuta ruka pored tijela ili savijena u laktu, ali ne i ona koja je spuštena prema zemlji.

Kukureljina je definitivno bila spuštena prema zemlji, ali pitanje je da li je to bio:

a) prirodan položaj ruke;
b) položaj ruke koji ne čini tijelo većim;

Amar Osim komentator BHRT nakon utakmice je kazao da je Cucurellin položaj ruke prirodan ali za revolveraša.

Namjerno smo naglasili ova dva faktora, jer su to – do skoro – bili odlučujući kriterijumi pri donošenju odluke o najstrožoj kazni, naročito kada su udarci u okvir gola u pitanju.

Međutim…

„Donijeto je to pravilo i nadam se da odluka nije pogrešna. Primjenili su pravila i nije dosuđen penal. Ne mislim da smo pokradeni. Za mene je osnovno pitanje da li to pravilo ima smisla, da li je logično, može li da bude praktičnije. Govorim to svaki dan, ne samo danas. Ako pogledate položaj ruke, ona je na ‘tri sata’ od tijela, tu negdje malo gore ili dole“, govorio je Nagelsman i potvrdio da potencijalni ofsajd Fulkruga nije bio faktor, već da je Tejlor odmahnuo rukom uvjeren da nema govora o penalu.

Nisam siguran da u ovom slučaju uzimamo u obzir šta se događalo s loptom u tom momentu. Kada Musijala bude napucao loptu ka centru Štutgarta, neću reći jednu reč. Ali lopta je išla u gol. Za mene, važno je pogledati gdje je lopta išla. Nije isto ako ide u oblake ili prema golu. U jednom slučaju nije penal, u drugom jeste. Ako ide na tribine, nije penal. Pravilo bi moralo biti jednostavnije. Ne možemo pričati o nečijim namjerama. Kao, nije htio da igra rukom… Jedino je bitno da li je lopta išla u gol“, pričao je selektor domaće selekcije koja je nedugo nakon sporne situacije primila gol na drugoj strani i završila takmičenje u četvrtfinalu.

„Već postoji preko 50 različitih robota koji nam služe kafu, mora da postoji neka vještačka inteligencija koja može da izračuna da li je lopta išla u gol ili ne“, zaključio je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!