Hamilton bez greške, Alonso na podijumu u Kataru!

Formula 1 21. nov 202116:43 0 komentara
REUTERS/Thaier Al-Sudani

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na prvoj Velikoj nagradi Katara u historiji, voženoj kao 20. trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Sedmostruki svjetski šampion je na stazi “Losail“ došao do sedme pobjede ove sezone, a 102. u karijeri, pošto je vodio od starta do cilja.

Drugo mjesto zauzeo je Max Verstappen u bolidu Red Bulla, a njegov zaostatak u odnosu na Britanca bio je oko 25 sekundi. Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se vozač Alpine Fernando Alonso.

Hamilton je na premijeri u katarskoj pustinji odvezao trku bez greške – startovao je sa pol pozicije, brzo se odvojio od pratilaca i nijednog trenutka nije bio ugrožen. Verstappen je pred sam start kažnjen pomjeranjem za pet pozicija zbog nepoštovanja dvostrukih žutih zastavica u finišu kvalifikacija, ali se brzo probio na drugu poziciju, a bonus za njega je i bod za najbrži krug.

I dok dvojica najboljih nijednog trenutka nisu bili ugroženi na vodećim pozicijama, Alonso je zahvaljujući drugačijoj taktici, ali možda i grešci Red Bulla stigao do prvog pobjedničkog postolja još od trke u Mađarskoj 2014. godine. Dvostruki svjetski šampion je nakon starta bio drugi, ali nije dugo mogao da parira vozačima Mercedesa i Red Bulla, ali je samo jednom otišao u boks, a profitirao je i što je Sergio Perez, možda i bez potrebe, po drugi put morao po nove pneumatike.

Alonsa i Pereza je na kraju dijelilo nešto manje od tri sekunde, a slijedio ih je Esteban Ocon u drugom bolidu Alpine, ispred vozača Aston Martina Lancea Strolla. Najbolju desetoricu i ujedno osvajače bodova kompletirali su dvojac Fertarija Carlos Sainz junior i Charles Leclerc, Lando Norris u McLarenu i četvorostruki svjetski šampion Sebastian Vettel.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!