Russel diskvalifikovan, Hamiltonu pobjeda u Belgiji! (VIDEO)

Formula 1 28. jul 202419:39 0 komentara

Vozaču Mercedesa Georgu Russellu oduzeta je pobjeda na Velikoj nagradi Belgije, pošto je njegov bolid za kilogram i po bio lakši nego što je dozvoljeno na mjerenju posle 14. trke sezone. Poslije diskvalifikacije Russella trijumf je otišao u ruke Lewisa Hamiltona, kojem je to 105. pobjeda u karijeri.

Iako je Russell odvozao trku karijere, zbog kršenja propisa koji nalažu minimalnu težinu od 796,5 kilograma ostao je bez druge pobjede ove sezone, treće ukupno. Umjesto toga, sedmostruki svjetski šampion je dodatno pomjerio rekord koji drži, vozač McLarena Oscar Piastri je pomjeren na drugo mjesto, dok je podijum naslijedio Charles Leclerc u Ferrariju. Aktuelni šampion i vodeći u generalnom plasmanu Max Verstappen na kraju je klasifikovan kao četvrti.

Russell je u Spa možda odvozao i trku svoje karijere, pošto se Mercedes odlučio za različite strategije za svoje vozače, što im je i donijelo dvostruki trijumf. Tokom većeg dijela trke se činilo da je Hamilton na putu do pobjede, pošto je na startu pretekao Sergija Pereza u bolidu Red Bulla, a nedugo zatim i vozača Ferrarija Charlesa Leclerca koji je krenuo sa pol pozicije. Sedmostrukom svjetskom šampionu je bila namijenjena strategija od dva odlaska u boks, koja je sjajno funkcionisala, pošto se on kada su svi osim Russella zamijenili pneumatike bio iza timskog kolege.

00:00
/
01:31

Desetak krugova prije kraja postalo je jasno da će Russell ostati na stazi do kraja, u tom trenutku je Hamilton imao sedam sekundi zaostatka, a tu razliku je postepeno smanjivao. Pred veliko finale sedmostruki svjetski šampion je bio manje od sekunde iza timskog kolege, ali je u pokušajima napada napravio greške i to ga je koštalo pobjede. U samom finišu se i Piastri primakao dvojcu Mercedesa, pošto je imao sjajan ritam kada je bilo najvažnije, što se ogleda i u njegovom preticanju Leclerca za podijum, ali priliku da ugrozi Britance nije imao.

Leclerc je na kraju bio najbolji među ostalima, sedam i po sekundi iza Pistrija, a sedam desetinki ispred Verstappen, kojeg su sledili Lando Norris u drugom McLarenu i vozač Ferrarija Carlos Sains. Španac je, zanimljivo, vodio kada su svi osim njega otišli na zamenu pneumatika, činilo se da ima strategiju od jednog odlaska u boks, međutim, na kraju ga je Ferrari pozvao dva puta u osam krugova?! Perez je slijedio iza, čeka se da se vidi da li mu je to bilo dovoljno da zadrži mjesto u Red Bullu, a osvajače bodova kompletirali su Fernando Alonso, Esteban Ocon i Daniel Ricardo, kojem se takođe posrećilo poslije diskvalifikacije Russella.

Pred ljetnu pauzu Verstappen na čelu generalnog plasmana ima 275 bodova, a prati ga Norris sa 197.

Naredna trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1 vozi se za Veliku nagradu Nizozemske na „Zandvoortu“ od 23. do 25. augusta, uz prenose na Sport Klubu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!