Verstappenu pol pozicija, ali Leclerc startuje prvi u Belgiji!

Formula 1 27. jul 202417:08 0 komentara
REUTERS/Leonhard Foeger

Vozač Red Bumla Max Verstappen osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Belgije, 14. trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1, ali će sa prvog mjesta startovati Charles Leclerc u Ferrariju.

Holanđanin je na stazi “Spa-Francorchamps” upisao deveti pol ove sezone, a 41. u karijeri, ali će zbog promjene pogonske jedinice biti pomjeren na 11. poziciju na startu nedjeljne trke.

Trostrukom svjetskom šampionu je najbliži bio Leclerc, sa šest desetinki zaostatka, pa će on naslijediti prvu startnu poziciju, ispred drugog vozača Red Bulla Sergija Pereza i Lewisa Hamiltona u Mercedesu.

Još u petak je bilo jasno da će Verstappen u najboljem slučaju biti 11. na startu zbog kazne, a on je u kvalifikacijama uradio sve što je potrebno da dođe do najboljeg mogućeg scenarija po njega. Holandski automobilista, koji je inače rođen u Belgiji, bio je nezaustavljiv u kvalifikacijama, a u samom finišu se činilo da će Perez naslijediti prvu poziciju, međutim, Leclerc se postarao da on bude taj.

Vozač Ferrarija je za samo 11 hiljaditinki bio ispred Meksikanca, dok je Hamilton bio sedam stotinki dalje na četvrtoj poziciji, koja će zapravo biti treća za njega na startu. Najbolji među ostalima bio je Lando Norris u McLarenu, ispred timskog kolege i pobjednika prošlonedheljne trke u Mađarskoj Oscara Piastrija, dok je sedmi bio George Russell u drugom Mercedesu. Među prvih 10 našli su se i drugi vozač Ferrarija Carlos Sainzs junior, dvostruki svjetski šampion Fernando Alonso i Esteban Ocon u bolidu Alpina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

#related-news_0

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!