White Magic i umijeće košarke kroz "eurostep"

Košarka 03. mar 201714:21 > 14:28
Collage/ Screenshot

Za opis njegove igre korišteni su superlativi.

Jedan od najboljih i najlegendarnijih košarkaša Evrope, pa i svijeta, Dejan Bodiroga jučer je proslavio svoj 44. rođendan.

U bogatoj karijeri, Bodiroga je osvajao Evroligu tri puta, tri puta je bio šampion Evrope i dva puta svijeta sa ekipom Jugoslavije.

Rođen je u Kleku kod Zrenjanina, a u karijeri je nastupao za Proleter, Zadar, Trst, Milano, Real Madrid, Panathenaikos, Barcelonu i Lotomatiku.

Bodiroga je bio član čuvene generacije koja je 2002. godine u Indianapolisu slavila protiv SAD-a i Argentine u finalu, zahvaljujući njegovim odličnim potezima .

Mnogi novinari, eksperti i analitičari su ga kroz karijeru proglasili najboljim košarkašem koji nikad nije zaigrao u NBA, ali je uživao respekt cijele košarkaške planete.

https://youtube.com/watch?v=cgJ19AfpGlU

Zvali su ga “White Magic”, “Body Bond” a bio je inspiracija za mnoge navijačke pjesme i himne.

Inače, Bodiroga je u mnogim krugovima smatran kao jedan od košarkaša koji je najbolje praktikovao potez zvani “eurostep”. Danas je to ubojito oružje mnogih NBA košarkaša (Manu Ginobilli, James Harden..).

U NBA ligi, “eurostep” je među prvim koristio litvanski košarkaš Šarunas Marculionis koji je nastupao za četiri kluba tokom osmogodišnje NBA karijere. Praksu je dodatno popularizovao Manu Ginobili u dresu San Antonio Spursa, a danas je zaštitni znak ponajboljeg igrača NBA lige, Jamesa Hardena.

Ipak, jedan videoklip svjedoči o znanju i majstorstvu Dejana Bodiroge sa kada je ovim potezom “nasamario” Carmela Anthonyja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.