Emotivan oproštaj NBA lige od Mutomba: “Veći od života”

Košarka 30. sep 202419:24 0 komentara
Foto: NBA

Vijest od smrti legendarnog Dikembea Mutomba rastužila je ljubitelje košarke širom svijeta, a NBA se oglasila povodom ove tragedije.

Mutombo je bio globalni ambasador NBA i član Kuće slavnih.

„Dikembe Mutombo je jednostavno bio veći od života. Na terenu je bio jedan od najvećih blokera i odbrambenih igrača u historiji NBA. Van parketa je davao je srce i dušu da pomaže drugima. Nije bio niko kvalifikovaniji od Dikembea da služi kao prvi globalni ambasador NBA. On je bio humanitarac u svojoj srži. Volio je što je košarkaška igra mogla da učini da pozitivno utiče na zajednice, posebno u njegovoj rodnoj Demokratskoj Republici Kongo i širom afričkog kontinenta. Imao sam privilegiju da putujem po svijetu sa Dikembeom i iz prve ruke vidim kako su njegova velikodušnost i saosjećanje podizali ljude tokom godina“, stoji u saopštenju Adama Silvera, komesara NBA lige.

Bio je izuzetno aktivan u košarkaškim krugovima i poslije NBA karijere.

„Uvijek je bio prisutan na NBA događajima tokom godina – sa svojim zaraznim osmjehom, dubokim bučnim glasom i prepoznatljivim mahanjem prstima, zbog kojeg su ga zavoljeli ljubitelji košarke svih generacija.“

Mnogi će pamtiti Mutomba po njegovim dobrim djelima.

„Dikembeov nesalomivi duh se nastavlja u onima kojima je pomagao i inspirisao tokom svog izuzetnog života. Ja sam jedan od mnogih ljudi čije je živote dirnulo Dikembeovo veliko srce i jako će mi nedostajati. U ime cijele NBA porodice, šaljem moje najdublje saučešće Dikembeovoj ženi, Rose, i njihovoj djeci i svjetskoj košarkaškoj zajednici koju je on zaista volio i koja mu je uzvratila“, dodaje se u saopštenju NBA lige.

Mutombo je rođen u Kongu, a karijeru je započeo u Denveru, da bi kasnije igrao za Atlantu, Philadelphiju, New Yersey, New York i Houston. Bio je osam puta na All-staru, a izabran je u drugi najbolji tim NBA lige 2001. godine. Čak četiri puta je bio najbolji defanzivac u NBA. U prosjeku je imao 9,8 poena, 10,3 skoka i 2,8 blokada po utakmici u NBA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!