Policija provjerava Nikolu Vučevića: Mogao bi ostati bez državljanstva Crne Gore

Košarka 24. okt 202408:20 0 komentara
Matt Marton-USA TODAY Sports

Nikola Vučević, poznati NBA košarkaš, mogao bi uskoro da izgubi crnogorsko državljanstvo i to nakon provjere da li je stekao američki pasoš.

Crnogorski centar, koji nastupa za Chicagi, nedavno je postao američki državljanin, što je objavila Služba za državljanstva i imigraciju SAD, još 2. oktobra.

„Radosna ceremonija naturalizacije postala je još posebnija pošto je igrač Chicago Bullsa Nikola Vučević položio zakletvu i postao novi državljanin SAD. Dobrodošao u američku porodicu“, piše u objavi pomenute Službe.

Sada je na potezu Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore, koje će ispitati ovaj slučaj i da li je Vučević prekršio domaći zakon, koji ne dozvoljava dvojno državljanstvo.

Iz resora Danila Šaranovića, ministra unutrašnjih poslova, odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li će Vučeviću oduzeti državljanstvo, kazali su da će protiv svih, za koje se utvrdi da pored crnogorskog posjeduju i državljanstvo druge države, pokrenuti postupak njegovog gubitka po sili zakona.

“MUP će za sva lica za koja se utvrdi da su dobrovoljno stekla, pored crnogorskog državljanstva i državljanstvo druge države nakon 3. juna 2006. godine, shodno članu 24 stav 4 Zakona o crnogorskom državljanstvu, po službenoj dužnosti pokrenuti postupak gubitka crnogorskog državljanstva po sili zakona”, stoji u odgovoru MUP-a.

Ministarstvo je citiralo odredbu člana 24 stav 1 Zakona o crnogorskom državljanstvu, kojom je propisano da “punoljetni crnogorski državljanin koji ima i državljanstvo druge države po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države”, osim u slučaju da je to drugo državljanstvo stečeno međunarodnim ugovorima i sporazumima.

Vučević ima 33 godine, već dugo je u NBA, a u reprezentaciji je takođe dugi niz godina jedan od najboljih igrača.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!