Poraz Partizana u Vitoriji: Lasova Baskonija stigla do pobjede na otvaranju Eurolige

Košarka 03. okt 202422:57 0 komentara

Košarkaši Partizana poraženi su u prvom kolu nove sezone Eurolige. Baskonija je u četvrtak u svojoj dvorani “Fernando Buesa” u Vitoriji pobijedila tim Željka Obradovića rezultatom 88:82.

Bila je to prva utakmica za klub iz Humske u novom sastavu kada je EL u pitanju. Čak 14 novih igrača u odnosu na prethodnu godinu došlo je u Partizan i pokazali su pojedine dobre stvarni, ali i demonstrirali jasne mane.

Baskijci nisu blistali, bili su u zaostatku tokom većeg dela meča, ali su na kraju bili svježiji i imali bolja rješenja u napadu predvođeni svojim zvijezdama – Marcusom Howardom i Chimom Monekeom. Utisak je da je Partizan, koji je igrao sa samo osmoricom igrača, ostao bez “gasa” u posljednjim minutama i nije ispratio tempo domaćih.

Partizan na ovom duelu nije mogao da računa na povrijeđe Mikea i Washingtona, koji je trenutno igrač Charlotte Hornetsa i zasad se ne zna koji će biti njegov status u narednom periodu.

Na ovoj utakmici u ekipi Partizana u igru nisu ulazili Aleksej Pokuševski, Balša Koprivica, Mario Nakić i Arijan Lakić.

„Nije odbrana toliko pala u drugom poluvremenu, ti procenti nisu toliko loši, ali smo primili neke koševe u posljednjim sekundama. Moramo da budemo koncentrisani da se to ne bi dešavalo. Čestitam Baskoniji na pobjedi„, rekao je neposredno poslije utakmice Željko Obradović.

Na startu meča Baskonija je došla do vodstva i bila je primjetna nervoza u redovima Partizan. Ipak, u drugoj četvrtini Obradovićevi igrači  se vraćaju odbranom, a onda se “otvara” i napad Partizana, prije svega zahvaljujući centarskom paru Davies – Jones.

Posebno je impresivna bila “Alley-up” akcija u kojoj je Jones uposlio prezimenjaka Tyrique za snažno zakucavanje jednom rukom.

Iako je Partizan bio bolji tim u prvih 20 minuta, vodstvo nije bilo ubjedljivo na poluvremenu – 38:32.

U trećem periodu uspeo je Partizan poslije dobre kombinacije odbrane i šuta da ode i do +9, ali Baskonija se brzo vratila. U posljednjih pet minuta Partizan je nekoliko napada riješio loše, a tim Pabla Lasa je prešao u vodstvo.

Imao je svoje prilike Partizan i u finišu. Poslije pogotka Ifea Lundberga, koji je proigrao u drugom poluvremenu, došao je do -1 (75:74) na tri i po minuta do kraja. Ipak, Carlik Jones u nekoliko navrata nije bio na visini zadatka, a do kraja duela poentirali su samo još Vanja Marinković i Brandon Davies. Sa druge strane Marcus Howard, koji je preuzeo odgovornost, imao je podršku u Trentu Forestu i Baskonija je došla do pobjede bez veće drame.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!