Sport Klub: Tri (pre)skupe greške Srbije za poraz od Amerikanaca

Košarka 09. aug 202415:34 0 komentara
Foto: REUTERS/Brian Snyder

"Nažalost u svijetu sporta nema asteriksa. I koliko god to željeli, historija neće pamtiti ništa drugo sem konačnog ishoda i tijesne pobjede reprezentacije SAD nad selekcijom Srbije u polufinalu Olimpijade u Parizu 2024. godine.", navodi se u početku kolumne kolega sa Sport Kluba i utakmice polufinala Olimpijskih igara.

Kolege sa Sport Kluba detaljno su analizirali poraz Orlova, a istakli su i gdje je načinjena glavna pogreška zbog koje je ova selekcija poražena.

“Što se tiče same utakmice, izabranici Svetislava Pešića su odigrali gotovo savršenu utakmicu po svim parametrima, ali protiv titana kao što je reprezentacija SAD ni jedna jedina greška nije dozvoljena – a mi smo, čini se, napravili (sveukupno) tri greške koje, naravno, možemo da uočimo tek iz retrospektive.

Amerikanci su “zvanično“ uhvatili priključak serijom 6:0 kada je Durant dao trojku, Jokić istovremeno napravio faul nad Bamom Adebayom, a Devin Booker pogodio šut za tri poena neposredno posle toga. Iako su nas sudije oštetile i otvoreno, sasvim otvoreno pristrasno donosile odluke u korist selekcije SAD tokom cijele utakmice, u pomenutom napadu to ipak nije bio slučaj.

Pravila glase da se koš (u ovom slučaju trojka) važi ako je šuter ušao u prirodnu kretnju šuta kada je načinjen faul – što se, nažalost, u ovoj situaciju i dogodilo. Svakako, čini se kao da je nakon faula i Durantove trojke bio idealan trenutak za time out kako bi se u korijenu zaustavila potencijalna serija Amerikanaca – a time out jeste pozvan ali tek nakon Bookerove trojke.

Isto tako, veliko je pitanje zašto Aleksa Avramović nije imao veću minutažu u drugom poluvremenu, nakon gotovo savršene igre u prvom gdje je postigao čak 15 poena i gdje se nametnuo kao najbolji defanzivac nad Kyriejem.

Konačno, greška koja će se ispostaviti kao kobna, se odigrala dva minuta pred sam kraj utakmice. Na dva razlike za Srbiju, naši momci hvataju skok u napadu i lopta završava u rukama Ognjena Dobrića koji ostaje sam (kao duh) i uzima sasvim rezonski šut, ali ga nažalost promašuje. Iako je ostalo čak 11 sekundi do kraja tog napada, veoma je upitno da li bi mogli da izgradimo bolji šut na drugi način.

Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein

Neposredno posle toga, na drugoj strani terena Curry iz bloka pogađa šut za tri poena i Amerika dolazi do vodstva. Čini se da tada naše reprezentativce hvata blaga nervoza i Vasilije Micić uzima i promašuje šut za tri poena u trenutku kada imamo još 15 sekundi do kraja napada.

U tom smislu, instinktivne odluke su sastavni dio sporta i naši momci su gotovo 40 minuta povlačili apsolutno ispravne poteze, dok ove tri greške samo služe da dodatno ilustruju koliko nepogrešiva partija mora da se odigra kako bi se ostvario trijumf protiv Amerikanaca.”, navode kolege sa Sport Kluba.

Kompletan tekst možete pročitati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!