Afera Bosman 2.0: FIFA-ina pravila o transferima suprotna zakonima EU

Nogomet 04. okt 202412:33 0 komentara
Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Sud Evropske unije (CJEU) presudio je ovoga petka da su određena pravila Međunarodne nogometne federacije (FIFA) koja reguliraju transfere igrača između klubova u suprotnosti sa zakonima EU-a.

Najviši sud u EU u petak je objavio presudu u slučaju “Lassana Diarra i FifPro protiv FIFA-e i Belgijskog nogometnog saveza” odlučivši da određena pravila FIFA-e o transferima igrača krše pravo Europske unije.

Prema sadašnjim propisima FIFA-e, ako igrač jednostrano i “bez opravdanog razloga” prije njegova isteka raskine ugovor, mora platiti odštetu koja uključuje njegovu naknadu i beneficije do isteka ugovora. I klub koji kupuje takvog igrača mogao je biti pogođen kompenzacijom.

“Neka pravila FIFA-e o međunarodnim transferima profesionalnih nogometaša suprotna su zakonima EU. Pravila o kojima je riječ takva su da ometaju slobodno kretanje profesionalnih nogometaša koji žele razviti svoju aktivnost odlaskom u novi klub,” objavio je najviši sud u EU sa sjedištem u Luksemburgu.

Europski sud je dodao da su antimonopolska pravila EU-a također primjenjiva na sportsko upravno tijelo, što znači da FIFA može ograničiti slobodno natjecanje svojim pravilima o prijenosu samo ako može dokazati da je to prijeko potrebno za zaštitu tržišta, što je sud rekao da vjerojatno nije slučaj.

Presuda je zadala udarac FIFA-i i znači da će tijelo sa sjedištem u Švicarskoj vjerojatno morati promijeniti svoja pravila o transferima igrača.

Slučaj je došao pred CJEU nakon što je bivši francuski nogometaš Lassana Diarra (39) osporio pravila koja reguliraju ugovorne odnose između igrača i klubova.

Saga o Diarri seže 10 godina unatrag. Zbog drastičnog smanjenja plaće Diarra je želio raskinuti ugovor s moskovskim Lokomotivom. Ruski klub je raskid smatrao nepravednim te je od njega tražio 20 milijuna eura, što je kasnije smanjeno na 10.5 milijuna, za pretrpljenu štetu. Diarra je to odbio i tražio da mu Lokomotiv plati odštetu.

Nakon prebacivanja u drugu momčad, dogovorio se oko transfera sa belgijskim Charleroi, ali su njega spriječili FIFA i Nogometna federacija Belgije. FIFA mu je na kraju naložila da bivšem klubu plati 10 milijuna eura, kaznu koju je Sportski arbitražni sud potvrdio. Diarra je također dobio 15-mjesečnu suspenziju.

Bivši francuski reprezentativac odlučio je iznijeti stvar na sud, uz potporu globalnog sindikata igrača, FIFPro. Tražio je i šest milijuna eura od FIFA-e, s obrazloženjem da su mu njezina pravila o transferima onemogućila igranje tijekom većeg dijela sezone 2014/15.

Nakon nekoliko obrata, belgijski sud, čiju je nadležnost FIFA osporavala, postavio je takozvano “preliminarno” pitanje Sudu Europske unije 2022. godine.

U biti pitanje je bilo, jesu li propisi o statusu i transferu igrača kompatibilni s EU pravom tržišnog natjecanja i slobodnog kretanja?

“Na neki način, afera Lassana Diarra je afera Bosman 2.0,” rekao je Diarrin belgijski odvjetnik Jean-Louis Dupont, koji je također bio uključen u slučaj nogometaša Jean-Marca Bosmana 1995. godine.

Presuda Bosmana omogućila je igračima da prijeđu u drugi klub po isteku ugovora bez plaćanja naknade za transfer, a također je ukinula kvote za strane igrače u klubovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!