Barcelona mora platiti vrtoglavu cifru kazen zbog izvještaja o lažnim prihodima

Nogomet 18. okt 202416:13 0 komentara
REUTERS/Juan Medina

Fudbalski klub Barcelona moraće da plati kaznu od 500.000 eura nakon što je odbijena još jedna žalba na presudu Evropske fudbalske unije (UEFA) da "namjerno i svjesno" lažno izvještava o prihodima u pokušaju da se pridržava finansijskih pravila u Evropi.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani odbacio je žalbu Barcelone i u veoma kritičkoj presudi objavljenoj u petak, naveo je da je kazna od 500.000 eura “zapravo prilično blaga”.

Slučaj proizilazi iz načina kojim je Barca postupala sa finansijskim izvještajima o dogovoru koji je obezbijedila o prodaji procenta svojih prava na emitovanje u narednih 25 godina. UEFA je navela da je izvještaj “netačan i neusaglašen” sa njenim pravilima, koja imaju za cilj da obezbijede odgovornu potrošnju evropskih fudbalskih klubova.

Barcelona je 2022. godine osigurala ugovore u vrijednosti od 667,5 miliona eura za prodaju 25 odsto svoje buduće zarade od emitovanja španske fudbalske lige u narednih 25 godina.

UEFA je saopštila da je klub tada namjerno pogrešno prijavio jedan od tih ugovora u svojim finansijskim izvještajima i “preijcenio svoje rentabilne rezultate za 267 miliona eura”.

Evropska kuća fudbala navela je da je Barcelona “namjerno i svjesno” dostavila pogrešne informacije i da ponašanje kluba mora biti “najjasnije osuđeno”.

Prema pravilima UEFA klubovima su dozvoljeni određeni gubici tokom trogodišnjeg perioda.

Prodaja nematerijalne imovine, kao što je buduća zarada od prava na emitovanje nije dozvoljena da bude uključena u proračune rentabilnosti, a Barcelona je prošle godine kažnjena sa 500.000 eura zbog prijavljivanja profita koji nije bio relevantan.

Barcelona se, nakon što je izgubila žalbu u UEFA-i, žalila CAS, koji je naveo da je kazna nesrazmjerna.

CAS je potvrdio kaznu jer manja novčana kazna “vjerovatno ne bi bila dovoljno jaka prepreka da spriječi veliki klub kakav je Barcelona da lažno prijavi prihod, što bi značajno uticalo na njegove rentabilne rezultate”.

Barcelona je posljednjih godina imala velikih finasijskih problema, zbog kojih je morala da dozvoli velikoj zvijezdi Lionelu Messiju da napusti klub 2021.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!