Danilović za N1: Barbarez je bio primjer svima nama kao igrač, siguran sam da će vratiti Bosnu gdje joj je mjesto

Nogomet 18. maj 202415:53 0 komentara
Foto: CD Nacional

Klub iz rodnog grada velikog Cristiana Ronalda, Nacional Madiera, nakon tri godine vratio se u elitni rang portugalskog nogometa, a jedan od najboljih igrača ovog tima u tekućoj sezoni bio je povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine Vladan Danilović.

Veznjak rođen u Foči ove sezone je za Nacional odigrao 31 utakmicu, a postigao je šest golova i upisao tri asistencije. Svjestan je Danilović da je iza njega i njegove ekipe veoma dobra sezone, a u razgovoru za N1 istakao je kako je sretan zbog povratka u elitni rang tamošnjeg nogometa.

“Sjajna sezona. Neočekivano dobra sezona od strane svih nas. Cilj kluba na početku sezone bio je opstanak u ligi i sredina tabele. Mi smo dva kola prije kraja uspjeli izboriti plasman u prvu ligu, a čak i da postanemo šampioni. Nije sve u našim rukama, ali mi ćemo dati sve od sebe da se okitimo i trofejem”, rekao je 24- godišnji veznjak.

Foto: CD Nacional

Profilisao se Danilović ove sezone u jednog od najboljih igrača Nacionala, a ističe kako je zadovoljan svojim partijama.

“Sretan sam zbog svojih partija, ali ekipa je ta koja je izbacila dosta dobrih individualaca. Kao tim smo bili jako dobri, a te moje brojke statističke su doprinijele da imam najbolju sezonu do sada. Cijeli tim je bio sjajan i to je najzaslužnije za ovaj veliki uspjeh”, ističe Danilović.

Mladom veznjaku sa timom u koji je stigao prije četiri sezone iz Borca ugovor ističe na kraju sezone, a još uvijek nije poznato da li će i naredne sezone nositi njihov dres.

“Ugovor mi ističe na kraju sezone. Već smo razgovarali i ponudili su mi novi ugovor za našu sezonu. Još uvijek nisam prihvatio jer želim najprije odmoriti i dati sebi malo prostora za razmišljanje. Tu su i ponude drugih klubova iz Portugala, ali i drugih zemalja.”, rekao je Danilović, a potom se dotakao budućnosti:

“Ponuda ima i iz Portugala, ali i drugih zemalja. Dosta su privlačne i zanimljive, ali moram stvarno pažljivo izabrati. Jako mi je bitan naredni korak. Do sada sam karijeru gradio na pravom putu. Išao sam stepenicu po stepenicu. Moram sve da odmjerim i da izaberem pravu sredinu za sebe.”

Ističe kako se u Nacionalu sigurno očekuju brojne promjene pred narednu sezonu.

“O ambicijama se ne može reći mnogo toga jer je mnogo rano. Mnogim igračima ističe ugovor, a i samom treneru. Početkom sezonu klub će izložiti ambicije bez obzira ko tamo ostane. Najbitnije da smo tim vratili u prvu ligu, a o ostalom će imati vremena da se priča”, rekao je 24-godišnji fudbaler iz Foče.

Foto: CD Nacional

Ističe kako ga veseli činjenica da bi naredne sezone mogao igrati protiv portugalskih velikana Porta, Benfice, Sportinga…

“Naravno da se veselim. U slučaju da produžim ugovor igrat ćemo sa najvećim klubovima koji se mnogo pitaju i u evropskom nogometu. Imao sam sreću da tu prvu godinu, možda ne u tolikoj mjeri koliko sam igrao proteklu sezonu, ali imam iskustvo igranja protiv velikana i koje će mi pomoći. Veselim se i radujem svim izazovima, a najviše izazovima protiv najvećih klubova u Portugalu”, istakao je.

“Barbarez nam je svima bio primjer kao igrač, siguran sam da će vratiti Bosnu gdje joj je mjesto”

Ističe kako se nada da će dobrim igrama skrenuti i poziv selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergeja Barbareza.

“Iskreno, nadam se pozivu u budućnosti. Nadao sam se i u drugoj ligi sportski je nadati se i vjerovati. Sve ono što je do mene ja ću da radim, a da li će me selektor pozvati ili ne nije do mene. Na meni je da utičem i skrenem pažnju, ali najbitnije je da se reprezentacija vrati na pravi put. Želim da se vrati kult reprezentacije. Samim dolaskom selektora Barbareza sigurno da hoće. Primjer svima nama bio je kao igrač, a siguran sam da će Bosnu vratiti gdje joj je mjesto”, rekao je Danilović.

Foto: N1 / F.Z.

Svjestan je kako će u našem nacionalnom timu doći do brojnih promjena.

“Smjena generacija je neminovna. Bosna prolazi kroz taj proces i strpljenje je sve. Kroz strpljenje i rad selektora Sergeja i njegovu ogromnu želju, karakter i sve karakteristike koje su ga činile velikim kao igrača. On može to prenijeti na igrače koji će biti sve bolji i bolji. Vjerujem da on Bosnu može vratiti na najveća takmičenja kako na Euro, tako i na Mundijal. Za početak strpljenje je najbitnije, a kroz mečeve će igra doći, a samim tim i rezultat. Vjerujem da ćemo svi biti sredni i zadovoljni”, istakao je.

“Drago mi je da se velika imena vraćaju u PLBiH”

Kaže kako i dalje prati Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

“Naravno da i dalje pratim, pogotovo Borac. To je klub koji ću da pratim i navijam. Iz sezone u sezonu fudbal po svim mogućim parametrima u BiH napreduje. Tako i infrastrukturom, a vraćaju se velika imena. Duljević se vratio u Sarajevo i on će naredne sezone biti veliko pojačanje za njih. Siguran sam da će i u budućnosti mnoga velika imena doći u ligu. Ovo je put kojim treba da ide šampionat kako bi davao i igrače za reprezentaciju. Nadam se da će Borac u ponedjeljak ovjeriti titulu i da proslave. Drago mi je zbog njih, a i siguran sam da će naši klubovi napraviti iskorak i u Evropu, baš kao što je to uradio i Zrinjski”, rekao je Danilović.

Upitan je i da li ga možemo jednog dana ponovno očekivati u Premijer ligi.

“Vladana Danilovića u Premijer ligi možete očekivati jednog dana, a jedini klub za koji Vladan može igrati je Borac uz svo dužno poštovanje drugim klubovima. Banjaluka je moj grad i vaspitala me. Borac je moj klub, napravio me čovjekom. To je jedini klub u koji se mogu vratiti i jednog dana ću to i učiniti i pomoći saigračima”, zaključio je Danilović.

Danilović je karijeru počeo u mlađim kategorijama Sutjeske iz Foče, a za Borac je odigrao 110 mečeva, postigao 10 golova i upisao 6 asistencija.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao je do sada sedam mečeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!