Englezi pišu: Čeferin hoće četvrti mandat mimo pravila

Nogomet 12. dec 202313:01 0 komentara
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Engleski mediji pišu o velikim sukobima unutar evropske kuće fudbala UEFA. Dejli mejl donosi naslov "Unutar UEFA-e bukti građanski rat!"

To se odnosi na sukob između nekadašnjeg izvršnog direktora Manchester Uniteda Davida Gila, vrlo uticajnog Engleza u Izvršnom odboru UEFA-e i predsejdnika Aleksandra Čeferina.

Slovenac  koji je trenutno u svom trećem mandatu priprema reformu koja bi mu dozvolila i četvrti mandat na čelu UEFA-e. To bi mu omogućilo da na vlasti ostane ukupno 15 godina, od 2016. kada je stupio na funkciju pa sve do 2031. godine.

Gill to smatra licemjernim i povratkom u „korumpirana vremena Michela Plattinija“, jer upravo je Čeferin po dolasku na funkciju obećao demokratizaciju i ograničio vršenje funkcije na najviše tri mandata.

Englez tvrdi da je u pitanju “lov u mutnom“ i nedemokratska metoda koja nije dobra za fudbal. On je također u sličnoj situaciji kao i Čeferin jer obnavlja funkciju u trećem mandatu i trebao bi da se povuče 2025. godine. Uspije li Čeferin da dođe do četvrtog, na isto bi pravo imao i Gill, ali on je poručio da mu to ne pada na pamet i da će se boriti protiv toga, jer ne želi “da izda principe“.

Daily Mail piše kako bi Čeferin mogao da ima ozbiljnu opoziciju u svom pokušaju da se dalje zadrži na vrhovnoj funkciji jer Gill nije jedini kritičar njegove ideje. Saveznici Slovenca tvrde kako on ima pravno uporište za još jedan mandat u činjenici da je zakon o tri mandata izglasan 2017. te ne bi trebalo da važi retroaktivno za Čeferina koji je na dužnost došao godinu dana ranije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!