Enzo Fernandez u problemima: Chelsea pokrenuo disciplinski postupak protiv Argentinca

Nogomet 17. jul 202411:52 0 komentara
Action Images via Reuters/Matthew Childs

Čelsi je pokrenuo interni disciplinski postupak protiv argentinskog igrača Enca Fernandeza nakon što je on na društvenim mrežama objavio snimak koji prema mišljenju Fudbalskog saveza Francuske uključuje navodno „rasističko i diskriminatorsko“ skandiranje, prenosi Bi-Bi-Si.

Francuski savez je u utorak saopštio da će podnijeti žalbu upravnom tijelu Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) zbog video snimka na kome se nalazi pjesma koju pjevaju pojedini fudbaleri iz argentinskog tima o igračima Francuske.

Fernandezov saigrač iz Chelseaja Wesley Fofana, koji ima jednu utakmicu za Francusku, objavio je sliku snimka na Instagramu opisujući ga kao „nesputani rasizam“.

Argentinski fudbaler je rekao da mu je „zaista žao“ zbog videa koji je postavio dok je Argentina slavila osvajanje Kupa Amerike.

„Pjesma sadrži veoma uvredljiv jezik i nema apsolutno nikakvog izgovora za ove riječi. Zalažem se protiv diskriminacije u svim oblicima i izvinjavam se što sam uhvaćen u euforiju naše proslave Copa Americee. Taj video, ti trenuci, te riječi ne odražavaju ni moja uvjerenja ni moj karakter“, rekao je Fernandez.

Chelsea je ocijenio da je svaki vid diskriminacije potpuno neprihvatljiv.

„Priznajemo i cijenimo javno izvinjenje našeg igrača i iskoristićemo ovo kao priliku za edukaciju. Klub je pokrenuo interni disciplinski postupak. Svaki oblici diskriminatornog ponašanja smatraju potpuno neprihvatljivim. Ponosni smo što smo raznolik, inkluzivan klub u kome su ljudi iz svih kultura, zajednica i identiteta dobrodošli“, objavio je klub.

Fudbalski savez Francuske će kontaktirati Argentinski savez u vezi sa video snimkom koji je Fernandez objavio na društvenim mrežama nakon što je Argentina pobijedila Kolumbiju sa 1:0 u finalu Kupa Amerike u nedjelju.

U saopštenju Francuskog saveza navodi se da predshednik Philippe Diallo „najoštrije osuđuje neprihvatljive i diskriminatorne primjedbe koje su iznijete na račun igrača francuskog tima“.

„Suočen sa ozbiljnošću ovih šokantnih primjedbi, suprotnih vrijednostima sporta i ljudskih prava, predsjednik Saveza je odlučio da se direktno žali svom argentinskom kolegi i FIFA i da podnese pravnu tužbu za rasno uvredljive i diskriminatorne primjedbe“, stoji u saopštenju Francuskog saveza.

Argentinski savez se do sad nije oglasio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!