FK Sarajevo predstavio Rožmana i Ibričića: “Uzbuđeni smo”

Nogomet 03. aug 202318:18 0 komentara
N1

Fudbalski klub Sarajeva izabrao je za novog trenera Simona Rožmana, a sportski direktor bit će bivši reprezentativac BiH Senijad Ibričić.

Doskorašnji trener Mirza Varešanović smijenjen je sa mjesta šefa stručnog štaba, poslije ispadanja iz prvog pretkola Konferencijske lige od gruzijskog Torpeda. Sarajevo je sa privremenim trenerom Mensurom Doganom poraženo na otvaranju nove sezone Premijer lige BiH sa 2:1 od Sloge na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Simon Rožman novi trener Sarajeva, a Senijad Ibričić sportski direktor

Tim povodom medijima su se danas obratili predsjednik klub Ismir Mirvić i dvojac iz Slovenije, Rožman i Ibričić.

“Svjestan sam da su navijač i nestrpljivo čekali ovaj momenat. Trebalo je vremena da pronađemo savršeni “fit” za nas. Nismo tražili samo jednog čovjeka nego ljude koji su profesionalci i željni uspjeha. Našem timu se priključuju Simon Rožman i Senijad Ibričić. Simon je mlad i moderan trener. Osvajao je trofeje. Impresionirala nas je radna etika. Njegova vizija i upravljanje sportskom stranom kluba se slaže sa našom. Ibričić je prvi stranac koji je dobio Hajdučko srce. Dokazao se kao sportski direktor”, rekao je Mirvić.

N1

Riječ su dobili i Rožman te Ibričić.

N1

“Hvala predsjedniku na lijepim riječima. Ovo je jedan od najvećih klubova na Balkanu. Došli smo da napravimo sve što možemo za klub. Nećemo puno obećavati. Sigurni smo da znamo gdje smo došli, to nije nikakav pritisak. Mi što prije moramo igračima vratiti samopouzdanje. Ekipa ima potencijal”, rekao je Ibričić.

“Ispred nas je veliki izazov. Puno smo vremena pričali da bi dobili što više informacija. Brzo smo se našli u smislu funkcioniranja, ambicija i modela rada. Već sada naša ekipa ima kvalitetu. Mislim da možemo ostvariti ciljeve kluba. Uzbuđeni smo. Ponedjeljak kad počinjemo sa radom jedva čekamo”, rekao je Rožman.

Ponovo je riječ preuzeo predsjednik kluba Mirvić.

“Tražili smo nekoga ko je moderan trener, ko je željan uspjeha da zajedno krenemo u projekat. Polažemo puno povjerenja i vjerujem u ovu formulu. Bilo je nesreće u prethodnom periodu, očekivali smo više. Željeli smo tim ljudi koji upravlja sa sportskom stranom. Jedina ponuda išla je prema Rožmanu i Ibričiću. Oni su imali ugovor sa Domžalom i trebalo nam je vremena da riješimo to. Glavno je da napravimo sistem rada.”

Trener Rožman istakao je kako se ne boje izazova.

“Vidim jednu veliku priliku da napravimo prave stvari sa ozbiljnim radom i pobjedničkim mentalitetom. Nije naš posao lijepa priča. Maksimalan rad i disciplina nam treba. Tu ćemo početi. Ekipa je dosta dobro posložena. Razumijem trenutnu situaciju. Dečki nisu zaboravili igrati nogomet, treba im podrška. Igrali smo sa Sarajevom pripremnu utakmicu. Mi smo tu da pomognemo momcima da idu u pravcu koje su tada pokazali. Svi imaju vrijednost da se dokažu da mogu nositi dres. Naša želja je da u što kraće vrijeme napravimo što više stvari. Ja imam svoj stožer pa je tako lakše da se prilagodimo. Dolazimo kao komplet.”

N1

Slovenski stručnjak je govorio o stilu fudbala koji će graditi na Koševu.

“Sve je lijepo, svi želimo igrati napadački i ja sam taj tip trenera. Ali sada moramo vidjeti osnovno stanje, gdje smo. Imamo ideju kako želimo igrati, a kada ćemo stići do toga ja ne znam. Želim da navijači govore o utakmicama kako smo igrali nekoliko dana poslije. Radit ću maksimalno kako bi pomogli klubu. U našem poslu nikada nije dovoljno vremena. Prekosutra igramo prijateljsku utakmicu. Počinjemo raditi od ponedjeljka. Idemo korak po korak da bi već u sljedeći petak bili dobri.”

Mirvić je dobio pitanje o Dalu Varešanoviću i eventualnoj njegovoj prodaji.

“Vi znate da sam ja tu. Ovo je više od biznisa. Važno je da radimo zdrav biznis. Sarajevo je u poziciji da nije prisiljeno da radi ništa. Čekamo najbolju ponudu za klub i Dala Varešanovića. Nismo ispunili cilj koji smo imali u Evropi. Redati ćemo klub i ići po rezultat.”

N1

Novi trener Bordo tima Simon Rožman ima 40 godina i rođen je u Celju. Slovenac ima ima sebe trenersku karijeru dugu devet godina. Počela je u rodnom Celju, a onda je nastavila u Domžalu, Rijeci i Mariboru, pa se onda slovenski stručnjak ponovo vratio u Celje. Uslijedio je angažman u Domžalu od prošle godine. Rožman u skoro deceniji karijeri ima osvojena dva trofeja. Kup Hrvatske 2020. godine uzeo je sa Rijekom, a Slovenije tri godine ranije vodeći sa klupe Domžale.

Senijad Ibričić obnašao je nakon završetka igračke karijere upravo u Domžalu ulogu sportskog direktora i tu poziciju će popuniti nakon što je Sarajevo ostalo bez sportskog direktora krajem novembra prošle godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

JOŠ SPORTA:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!