Liga nacija veoma je važna za Zmajeve: FIFA donijela novu odluku vezanu za Svjetsko prvenstvo

Nogomet 04. sep 202417:00 0 komentara
N/FS BiH

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine za nekoliko dana igra mečeve A Lige nacija, a protivnici će biti Nizozemska i Mađarska.

Učinak u Ligi nacija bitniji je nego ranije, a sve zbog nove odluke koju je donijela krovna kuća svjetskog fudbala (FIFA).

Evropske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine počinju u martu, a prvi šešir istih će se odrediti na osnovu rezultata u Ligi nacija.

Ono što se i ranije znalo da će Evropa davati 16 reprezentacija za Mundijal. To će biti pobjednici 12 grupa i četiri pobjednika baraža. Također se znalo da će se mjesta u baražu popunjavati po plasmanu u Ligi nacija. Ali ono što je novitet to je način na koji će se određivati šeširi.

U prvom šeširu biće osam četvrtfinalista Lige nacija i četiri najbolje preostale na FIFA rang listi. Da bi Zmajevi ušli u prvi šešir moraju biti drugi u grupi s Njemačkom, Nizozemskom i Mađarskom.

Ako to ne pođe za rukom, Bosna i Hercegovina neće moći u prvi ili drugi šešir, jer se nalazi na 36. mjestu FIFA liste.

Prva utakmica Lige nacija na rasporedu je 7. septembra u Eindhovenu, a druga u Budimpešti tri dana kasnije. Obje počinju od 20:45 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!