Moukoko ili Mohamadu? I koliko ti dečko zaista imaš godina?

INA FASSBENDER / AFP

Priča je počela da se raspetljava, ili zapetljava zavisi kako ko na to gleda, u januaru kada se pojavila informacija da su za Youssufa Moukoka, zainteresovani Chelsea i Newcastle.

Engleski mediji su se uhvatili priče i počeli da istražuju osamnaestogodišnjeg talentovanog igrača Borussije Dortmund. Tako se saznalo da on zapravo nije rođen 2004. već četiri godine ranije. Odnosno da nije osamnaestogodišnjak već da su mu pune 22.

Otišli su Englezi do toga da se ne preziva Moukoko već Mohamadu, što se nije znalo kada se 2014. preselio u Njemačku gdje je usvojen.

ANNEGRET HILSE / POOL / AFP

Fudbalski savez Njemačke demantovao je sve ove navode do kojih su Englezi navodno došli preko njegovog očuha i priča je stala. Chelsea i Newcastle više nisu bili tako zainteresovani, a Borussija je sa Moukokom produžila ugovor na još četiri godine.

„Njegove godine mogu samo da se nagađaju. Možda je realnost takva da ima godinu ili dvije više, ali sigurno nema 17. Bez obzira na to, momak nije kriv ni za šta, nikog nije varao, niti je načinio neku prevaru“, rekao je je jednom prilikom Timo Preis, trener mladog tima Borussije dok je Moukoko igrao za njegov tim.

U Fudbalskom savezu Njemačke, za čiju reprezentaciju je igrao jedan kontrolni meč pred Mundijal, a u Dohi ušao samo pred kraj susreta sa Japanom, smatraju da slučaj ne postoji.

„Ne bavimo se spekulacijama. Borussija Dortmund je takođe detaljno ispitala papirologiju i dokumentaciju dostavljenu Savezu“.

A onda su slučajem počeli da se zanimaju i u Spiegelu, što je pokrenulo i druge njemačke medije. Bunt je u svojim istraživanjima otišao najdalje.

WILDBILD / AFP

Bujt je došao u posed krštenice iz Jaundea, glavnog grada Kameruna, u kome je Moukoko rođen, a kao datum njegovog dolaska na svijet zaveden je 19. jul 2000, a ne 20. novembar 2004. kako piše u njegovim njemačkim dokumentima.

Takođe, u izvodu iz matične knjige rođenih broj 4621/2000 Youssufa je upisan sa prezimenom Mohamadu. Kao roditelji su upisani taksista Usman Mohamad i domačica Jusufa Harira. U njemačkim dokumentima kao njegov biološki otac upisan je Josef Moukoko, koji je ipak njegov očuh.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad