Nadal bi mogao postati predsjednik Real Madrida? Ove uslove mora zadovoljiti

Nogomet 11. okt 202411:48 0 komentara
Foto: AP Photo/Bernat Armangue

Nakon 20 godina na ATP touru, 1080 pobjeda, 92 naslova, od čega 22 na Grand Slam turnirima, olimpijskog zlata u singlu iz Pekinga, odnosno parova iz Rija i četiri trofeja u Davis Cupu, čime je zadržao prvo mjesto na svijetu rang lista 209 sedmica...Vjerovatno najbolji španski sportista svih vremena odlučio se penzionisati.

Tačnije, nastupit će još jednom za Davis Cup reprezentaciju, kao i na premijernom gala turniru u Rijadu, a onda razmišljati o budućnosti.

U međuvremenu znamo da će se posvetiti sinu, igrati golf, ići u ribolov, brinuti o razvoju akademije u Manacoru i, naravno, bodriti Real Madrid iz kraljevske lože na stadionu Santiago Bernabeu .

Gdje god bi stigao, dočekao bi ga “crveni tepih” i smjestio blizu ili tik uz dominantu španskog i evropskog nogometa Florentina Pereza. Iako se čini da je na vrhuncu moći, Perez ima 77 godina i neće moći zauvijek blistati s mjesta predsjednika najvećeg nogometnog kluba na svijetu, pa se neminovno postavlja pitanje njegovog nasljednika – bilo to za godinu, pet ili deset.

Nadalovo “umirovljenje” samo je vratilo u fokus prethodno aktualnu temu njegove potencijalne kandidature za mjesto predsjednika kluba za koji navija od djetinjstva.

Jono Searle/AAP Image via REUTERS

Došlo je do toga da je Nadal, kao daleko najbolji španski teniser ikada, bio upitan o mogućnosti da jednog dana postane prvi čovjek Real Madrida.

“Ako me pitate bih li bio uzbuđen kada bih postao predsjednik Real Madrida, naravno da je odgovor da. Bio bih sretan, ali to nije u mojim životnim planovima”, odgovorio je Rafa svojevremeno u intervjuu za “El Objectivo de La Sexta” kao još aktivni tenisač.

“Da me život tako postavi i da se steknu svi uslovi, onda bih. Ja sam veliki navijač Real Madrida,” dodao je i naglasio da nikada neće biti kandidat za sadašnjeg predsjednika Pereza, rekavši da iskreno sumnja da može bolje.

Kad su uslovi u pitanju, jedan se već dogodio – Nadal više nije profesionalni teniser. Drugi će se neminovno dogoditi – doći će dan kada će se Perez odlučiti povući.

Međutim, što je s ostalim uslovima? Ispunjava li bivši teniser, iako jedan od najboljih svih vremena, uvjete da postane predsjednik prema Statutu kluba?

Uslov svih uslova je da kandidat za predsjednika mora biti Španac, što Nadal ispunjava. Drugi uvjet je da ima 20 godina staža kao član kluba. Iskreno, ne znamo tačno kada je Rafa postao član, ali nije nemoguće da je taj uvjet dobrim dijelom ispunjen. Ili će uskoro biti. I, treće, osobno vlastitim sredstvima osigurava klubu 15 posto godišnjeg budžeta kroz ulaganja poslovnih partnera i sponzora koje je sam osigurao.

Iskreno govoreći, iako se ne radi o maloj svoti, teško je povjerovati da Rafael Nadal nije sposoban za tako nešto.

Ove sezone riječ je o svoti od 141 milion, s obzirom da je Realov budžet 940 miliona eura. Teško bi to mogao reći i sam Nadal, ali popis njegovih dugogodišnjih sponzora i poslovnih partnera toliko je dugačak i “zvučan” da bi to vjerojatno rado izgovorio tim s kojim bi ušao u Upravni odbor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!