Njemački mediji o Barbarezu: Od poker stola do trenerske pozicije, “bosanski Xabi Alonso” nije zaustavio pad Zmajeva

Nogomet 09. okt 202408:35 0 komentara
Foto: N1 / F.Z.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine priprema se za meč UEFA Lige nacija, a Zmajevi će u petak 11. oktobra dočekati fudbalsku velesilu Njemačku.

Njemački mediji raspisali su se o selektoru Zmajeva Sergeju Barbarezu, a medij Spox posvetio je pažnju njekadašnjem igraču Bundeslige, koji je dobio prvi trenerski angažman.

Naslov članak “Od poker stola do trenera, “bosanski Xabi Alonso”, nije zaustavio pad Zmajeva, krije priču Nijemaca kako je Barbarez prešao od poker stola do trenerske klupe.

“Nakon sumornih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, bosanskohercegovački savez je u aprilu igrao na velike uloge i reprezentaciju povjerio dvjema legendama nacionalnog nogometa, ali ujedno i apsolutnim novajlijama u svojim područjima djelovanja. Prije dvoboja Lige nacija s Njemačkom jedno se može reći: do sada se nije isplatilo”, piše Spox.

Dalje Spox navodi biografiju i sportskog direktora Emira Spahića, a pominje i riječi predsjednika NS BiH Vice Zeljkovića.

“Upitan o prikladnosti ovog dvojca, predsjednik NS BiH Vico Zeljković spomenuo je Xabija Alonsa. Dosta zanimljiva usporedba: uspješni trener Bayer Leverkusena prije nego što je prešao u Bundesligu nije radio na najvišoj razini, ali je stekao važno iskustvo s rezervama svog matičnog kluba Real Sociedad San Sebastiana”, pišu Nijemci.

“Karijera pokeraša”

Spox podsjeća da se Barbarez u velikoj mjeri posvetio pokeraškoj karijeri, kada je povukao iz fudbala 2008. godine. Ranije za dao izjavu za pomenuti medij, u kontekstu poker turnira.

“Mogu ponuditi samo sebe! Nekoliko turnira je dogovoreno za naš tim i čak sam bio prilično uspješan. Ali to je vjerojatno bila samo početnička sreća.”

Dalje novinari u Njemačkoj pišu da je Barbarez do 2017. godine navodno zaradio 200.000 dolara na službenim turnirima.

“Kada igram poker, igram oprezno i ​​udaram samo kad mi se ukaže prava prilika”, rekao je jednom prilikom sadašnji selektor BiH, koji je u 52. godini života sjeo na klupu Zmajeva.

Osvrnuli su se u tekstu i na Salihamidžića, Džeku, Pjanića Ibiševića, zatim nastup bh. tima na Mundijalu 2014. godine, te šta se dešavalo godinama nakon historijskog plasmana.

“Barbarez se i dalje oslanja na 38-godišnjeg kapitena Džeku iz Fenerbahcea, a vratio je i 34-godišnjeg obrambenog igrača Ermina Bicakčića iz Eintrachta Braunschweiga nakon gotovo četiri godine odsustva. Sedam igrača u trenutnom sastavu ima ugovor u Njemačkoj, uključujući napadače Ermedina Demirovića iz VfB Stuttgarta i Harisa Tabakovića iz TSG Hoffenheima. Uz to, bivši njemački reprezentativac Sead Kolašinac, sada aktivan u Atalanti Bergamo, te vrlo hvaljeni desni bek Amar Dedić iz RB Salzburga. Mnogima će dvoboj Lige nacija s Njemačkom u petak biti susret s (bivšim) klupskim kolegama”, zaključuje SPox.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!