Odbačene dvije važne tačke optužbe protiv Manchester Cityja!

Nogomet 07. okt 202416:17 0 komentara
Foto: Action Images via Reuters/Jason Cairnduff

Ono što je najavljeno prije nekoliko dana, u ponedjeljak se pretvorilo u prvu pobjedu Manchester Cityjem nad Premier ligom. Posebno u svjetlu suđenja koje i dalje traje. Nakon odluke Arbitražnog panela, dvije važne tačke optužnice pritiv Cityja su odbačene.

Zanimljiv je način na koji su dvije strane o istoj stvari objavile saopštenja. Premijer liga je navela da su se dvije strane složile da objave dijelove dokumenta koji nisu pod oznakom “povjerljivo“.

Ipak, iz saopštenja Premier lige nećete naslutiti ozbiljan poraz. Iz saopštenja Manchester Cityja saznat ćete o velikoj pobjedi kluba. A istina je vjerovatno negdje u sredini. To će, svakako, pokazati vrijeme.

Premier liga se ovim povodom oglasila saopštenjem:

“Odluka Arbitražnog panela objavljena je nakon žalbe Manchester Cityja protiv pravila Premier lige o transakcijama između povezanih strana (APT Rules).

Premijer liga pozdravlja odluke Panela koji omogućavaju osnovne ciljeve, okvire i donošenje odluka u APT sistemu. Panel je podržao APT sistem u cjelini i odbacio manji dio zahtjeva Manchester Cityja. Dalje, Panel je ustanovio da su APT pravila neophodna kako bi finansijska kontrola u Premijer ligi bila efektivna.

Odluka predstavlja važnu i detaljnu procjenu APT pravila koja su tu da obezbijede da niko ne stekne korist od komercijalnih dogovora ili smanjivanja troškova koji nisu u skladu sa fer marketinškom vrijednošću (FMV) kroz lažno prikazivanje i veze sa povezanim stranama. Pravila su donijeta kako bi se obezbijedio mehanizam finansijske stabilnosti, integriteta i kompetativnog balansa Lige.

Panel je identifikovao manji broj elemenata u pravilima koji u trenutnoj formi nisu u skladu sa takmičenjem i zahtjevima javnog prava. Ti elementi mogu brzo i efektno da budu izmjenjeni od strane Lige i klubova.

U međuvremenu, Premijer liga će nastaviti da radi po postojećem APT sistemu, uzimajući u obzir nalaze Panela.

Arbitražni proces je povjerljiv, ali Premijer liga i Manchester City postigli su dogovor da se javno oglase i da u javnosti ne objave samo povjerljive dijelove i komercijalno osjetljive informacije“, navedeno je u saopštenju Premijer lige koja je na svom sajtu objavila i dio odluke o kojoj je riječ.

Posebnim saopštenjem oglasio se i Manhcester City koji je istakao ono što je svakako iz ove odluke njemu najvažnije u smislu procesa koji protiv kluba vodi Premijer liga:

“Nakon današnjeg objavljnivanja Pravila 10 Arbitražnog panela, Manchester City se zahvaljuje članovima Panela na njihovom radu i odlukama i pozdravlja njihove odluke:

-Klub je bio uspješan u svojoj žalbi, odlučeno je da su APT pravila nezakonita i sa tim u vezi dvije specifične tačke optužbe protiv Manchester Cityja su odbačene

-Panel je odlučio da su i prvobitna i trenutna APT pravila u suprotnosti sa pravom Ujedinjenog Kraljevstva i da krše procedure fer poslovanja.

-Navedeno je da je Premijer liga zloupotrebljavala svoju dominantnu poziciju

-Panel je utvrdio da su pravila strukturalno nefer i da je Premijer liga posebno bila nefer u primjeni ovih pravila u odnosu na Manchester City

-Utvrđeno je da su pravila bila diskrtiminatorska jer sa jasnom namjerom isključuju vlasničke pozajmice

-Pored toga, Panel je odbacio specifične odluke Premijer lige da dve transkakcije ka klubu ocijeni kao transakcije koje se kose sa fer poslovanjem.

-Panel je ustanovio da je Premijer liga odluke donijela na proceduralno nefer način

-Panel je takođe odlučio da je Premijer liga nerazumno odlagala donošenje odluke o ovim transakcijama.

Čitav dokument možete pronaći na OVOM LINKU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!