Preminuo legendarni golman koji je zauvijek promijenio svijet fudbala

Nogomet 04. sep 202319:38 0 komentara
Printscreen/Twitter

Nizozemci ostali bez legende.

Jan Jongbloed, legendarni golman reprezentacije Nizozemske, preminuo je u 83. godini.

Jongbloed je fudbalom počeo da se bavi u DVS-u, nekadašnjem velikanu nizozemskog fudbala (sada igraju u šestoj ligi), za koji je nastupao od 1959. do 1972. godine, poslije čega je igrao za Amsterdam pet godina, godinu manje za Rodu, a karijeru je okončao u dresu Go Ahead Eaglesa.

Za to vrijeme osvojio je jednu šampionsku titulu na klupskom nivou.

Iako je imao zapaženu ulogu na klupskom nivou, zvanje legende stekao je u dresu reprezentacije Nizozemske.

Zabilježio je 26 nastupa, ali je bio dio tima koji će ostati upamćen kao jedan od najbaksuznijih svih vremena.

Jongbloed je čuvao mrežu Nizozemske na Svjetskom prvenstvu u Zapadnoj Njemačkoj 1974. godine, i četiri godine kasnije u Argentini. Oba puta je Nizozemska bila najbolja selekcija turnira do samog finala, i oba puta je ostajala bez titule prvaka svijeta.

U Zapadnoj Njemačkoj domaća selekcija je bila bolja sa 2:1, dok je četiri godine kasnije Argentina sa 3:1 na domaćem terenu slavila nakon produžetka, pa su Nizozemci u historiju ušli sa zvanjem „najbolje reprezentacije koja nikada nije osvojila Svjetsko prvenstvo“.

Jongbloed je mnogo pažnje privukao i zbog broja na dresu. U to vrijeme igrači su uglavnom nosili brojeve od 1 do 11, pa je njegova odluka da na leđima nosi osmicu izazvala veliku pažnju.

On će ostati upamćen i kao golman koji je u velikoj mjeri promijenio ovu poziciju, pošto je jedan od prvih čuvara mreže koji su imali aktivnu ulogu u igri svog tima i učestvovao u organizaciji napada iz posljednje linije zahvaljujući savršenoj kontroli lopte koju je posjedovao.

Uzrok smrti nije saopšten.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte još:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!