Prije tačno 19 godina desio se horor na Marakani: Sergej Barbarez kao kapiten ušao u legendu (FOTO/VIDEO)

Nogomet 12. okt 202420:33 0 komentara
Facebook/Screenshot

12. oktobra 2005. godine fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je meč na beogradskoj Marakani protiv Srbije i Crne Gore.

Obje ekipe imale su otvoren put za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine.

No, brojni fudbalski razlozi nisu bili dovoljni za prisustvo na Marakani, pa se moglo svjedočiti scenama koje će ostati upisane kao neke od najcrnjih ikad, barem kada su utakmice našeg nacionalnog tima u pitanju.

Nekoliko stotina navijača Bosne i Hercegovine smješteno je na Marakanu u “sendvič” između pristalica domaćeg tima iz Srbije, te onih iz entiteta Republika Srpska.

Ograda je bila veoma niska, policijske snage ni blizu dovoljne, pa je sve rezultiralo neredima neviđenih razmjera.

Skandiranje ratnim zločincima, pozivi na ubijanje, šovinizam i radikalizam bili su dio kompletnog repertoara prema navijačima BiH.

Međutim, ni to nije bilo dovoljno, te su bacane baklje, topovski udari, komadi stolica, kamenje. Sve je rezultiralo mnogim povrijeđenim navijačima.

Tog kobnog dana nastala je prepoznatljiva fotografija Sergeja Barbareza, tadašnjeg kapitena, a današnjeg selektora reprezentacije BiH.

U više navrata je prilazio sudiji Kyrosu Vassarasu i tražio prekid utakmice zbog dešavanja na tribinama, ali meč je nastavljen kao da se ništa nije dogodilo.

Barbarez je tada postao “besmrtan” u očima mnogih navijača.

Srbija i Crna Gora je ostvarila pobjedu u meču golom Mateje Kežmana iz sedme minute, te ostvarila plasman na najveću smotru u Njemačkoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!