Selektor napustio reprezentaciju usred kvalifikacija: Osjećaj mu je tako rekao

Nogomet 20. sep 202410:30 0 komentara
REUTERS/Molly Darlington/File Photo

Australski fudbalski savez u petak je objavio da Graham Arnold odlazi s mjesta selektora muške reprezentacije usred kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026.

Australska muška reprezentacija, poznata pod nadimkom “Socceroos”, pretrpjela je u ovom mjesecu šokantan poraz od Bahreina kod kuće, što je ugrozilo njene nade u direktan plasman na Svjetsko prvenstvo, a položaj joj je dodatno pogoršan remijem s Indonezijom.
Australija je nakon dva kola s jednim bodom na petom mjestu u grupi C, a slabija je samo Kina koja je bez bodova.

Australski nogometaši će u oktobru igrati protiv Kine i Japana, vodećeg u grupi s maksimalnih šest bodova.

Arnold je vodio “Socceroose” od augusta 2018., a imao je i ulogu privremenog selektora u periodu od 2006. do 2007.

“Odlazak Grahama Arnolda označava kraj jedne ere za australski fudbal”, rekao je predsjednik Australskog fudbalskog saveza James Johnson.

“Iako poštujemo njegovu odluku, ali smo tužni što Graham napušta reprezentaciju, ovaj scenarij nije neuobičajen u međunarodnom fudbalu. Brzo ćemo imenovati novog glavnog trenera kako bismo osigurali kontinuitet i stabilnost“, rekao je Johnson.

Svoju je ostavku obrazložio i dosadašnji izbornik.

“Rekao sam nakon naše utakmice protiv Indonezije da moram donijeti neke odluke, a nakon dubokog razmišljanja, osjećaj mi je rekao da je vrijeme za promjenu, i za mene i za program. Odluku o ostavci donio sam na temelju onoga što je najbolje za naciju, igrače i australski fudbal”, rekao je 61-godišnji Graham Arnold.

Australija se kvalifikovala na posljednjih pet uzastopnih svjetskih prvenstava, a 2022. u Katru je tek drugi put u historiji stigla do nokaut faze, gdje su u osmini finala ispali od kasnijih svjetskih prvaka Argentinaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!