Southgate ima novi posao, evo za koga će raditi

Nogomet 22. aug 202419:09 0 komentara
Foto: REUTERS/Lee Smith

Doskorašnji selektor reprezentacije Engleske ispunio je datu riječ i nakon neuspjeha u finalu Evropskog prvenstva povukao se s te funkcije. Nakon napuštanja mjesta na čelu Tri lava mnoge je zanimalo gdje bi to Southgate mogao nastaviti karijeru.

Kako za sada stvari stoj nekadašnji igrač Crystal Palacea, Aston Ville i Middlesborougha neće preuzeti novu ekipu, te će posao trenera zamijeniti zvanjem UEFA-inog stručnjaka i tehničkog promatrača u godinama koje predstoje.

Zadatak tehničkog promatrača je da prati i analizira nogometne utakmice sa prije svega trenerskog i taktičkog, ali i igračkog aspekta. Njihov cilj je da potpomognu evropskoj kući nogometa da uvidi nove trendove, navike i taktike, kojima teže moderni treneri i ekipe u suvremenom nogometu.

Southgate će imati pristup svim nužnim resursima između ostalog i kamerama iz najrazličitijih kuteva, ali i onim specijaliziranim, koje će se nalaziti iza gola.

Dakle, najjednostavnije rečeno, Gareth Southgate će postati radnik UEFA-e, sa zadatkom da svojim poslodavcima približnije objasni i protumači strategije i sisteme koji se u datom trenutku najčešće koriste, kako bi oni bili svjesni novih trendova i išli u korak sa njima, ali i stekli mogućnost da unaprijede edukaciju za nove, mlade generacije nogometnih trenera.

Dvostrukom viceprvaku Evrope u novom poslu društvo će praviti još jedan prekaljeni engleski stručnjak David Moyes, donedavni trener West Hama.

Novopečeni tehnički promatrač spreman se pridružiti nešto iskusnijim kolegama koje su još ranije uplovile u vode stručne analize, kao što su još jedan bivši selektor engleske reprezentacije Fabio Capello, nekadašnji trener Chelsieaja i Partizana Avram Grant, kao i bivši nizozemski nogometaš i trener Frank de Boer, koji su obavljali ovu funkciju na nedavno zavšenom Evropskom prvenstvu.

Ipak, ni Southgate nije potpuno bez ove vrste radnog iskustva, jer je na poziv UEFA-e već bio u prilici da se oproba na novom radnom mjestu, prilikom finalnog dvoboja ovogodišnje Lige prvaka između Real Madrida i Borussije Dortmund.

Nerijetko osporavani trener, od strane vlastitih navijača, ali i ljubitelja nogometa širom svijeta ostvario je neke od najvećih uspjeha engleske reprezentacije u posljednjih 50 godina, otišao je čistog obraza i sada uplovljava u nešto mirnije vode i posao sa mnogo manje stresa i pritiska, a hoće li i koliko nedostajati Lavovima samo vrijeme će reći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!