U Srebrenici počela škola fudbala za djevojčice i djevojke (FOTO)

Nogomet 23. sep 202419:49 0 komentara
Marinko Sekulić

Danas je u Srebrenici u okviru Evropske sedmice sporta počela škola fudbala za djevojčice i djevojke koja će trajati do 10. oktobra. Koordinator za BiH je Ministarstvo civilnih poslova, a Škola fudbala se održava u saradnji sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine.

Prva škola fudbala za djevojke i djevojčice održana je u Srebrenici 2013. godine. Za to što se dešavalo tada 2014, 2023. a i danas „glavni krivac“ je prof. Ljiljana Stjepanović, tadašnja studentica prve godine Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, a danas po završetku fakulteta je individualni trener, fudbalski trener i u Novom Sadu u vlastitoj firmi promoviše sport i zdrav život ne zaboravljajući rodnu Srebrenicu u koji donosi ovakve projekte.

JOŠ SPORTA

“U prvoj godini sam pisala seminarski rad na temu ‘Zašto volim sport’, konkretno zašto volim fudbal. U tom radu pisala sam o mom životu u Srebrenici i fudbalu na betonskom igralištu. Profesoru Zoranu Miloševiću, dopao se moj rad i odlučio je da mi pomogne preko Olimpijskog komiteta BiH i Opštine Srebrenica da održim prvu ljetnu školu za srebreničku djecu”, kaže za N1 trener Ljiljana Stjepanović.

Treninzi će se održavati ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom na malom terenu sa vještačkom travom na stadionu drugoligaša fudbalskog kluba Guber iz Srebrenice koji u ovoj godinu bilježi 100 godina od osnivanja.

“Meni je najdraže da je odziv djece dobar. Prijavljeno je do sada 25 djevojčica, učenica osnovne škole. Prošle godine ih je bilo četrdesetak i ja se nadam da će se još djece prijaviti. Volim da ih vidim ovdje okupljene, da i dječaci iz omladinske škole FK Guber tu dolaze da ih posmatraju, da sarađuju i druže se. Tu okupljamo i roditelje da se bave sportskim aktivnostima i meni je neizmjerno drago da sam ja ovdje na terenu instruktor i da sam opet kod kuće”, kaže Ljiljana.

Cilj ovakvih sportskih dešavanja, a i njen cilj, kako kaže Ljiljana je promocija sporta kod mladih gdje uče o timskom radu, ljudskim kvalitetima i o sportu.

Treninzi su osmišljeni da budu zabavni, edukativni i motivišući, a fokus se stavlja i na izgradnju samopouzdanja, podsticanje timskog rada i jačanje prijateljstva među igračicama.

“I ove godine praktikujemo tu međuregionalnu saradnju, tako da se zahvaljujemo Društvu sportskih legendi i veterana Novog Sada na donaciji fudbalske opreme koja će našim učesnicama omogućiti kvalitetne treninge.Takođe, Olimpijski komitet je sve četiri godine, uvijek sa nama i hvala im na majicama koje su nam ovog puta donirali. Ministarstvo civilnih poslova nam je doniralo fudbalske lopte i zaista im hvala na tome kao i FK Guberu na ustupanju terena i Opštini Srebrenica na podršci”, kazala je za kraj Ljiljana Stjepanović.

Marinko Sekulić
Marinko Sekulić
Marinko Sekulić
Marinko Sekulić
Marinko Sekulić
Marinko Sekulić

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!