Ukinuti sporni kriteriji za imenovanja u Fudbalskom savezu Kantona Sarajevo

Nogomet 23. okt 202416:31 0 komentara
Facebook/Fudbalski savez Kantona Sarajevo

Posebni kriteriji za imenovanje kandidata koje je planirao uvesti Fudbalski savez Kantona Sarajevo stavljeni su van snage na današnjoj sjednici Izvršnog odbora FS KS.

Podsjećamo, Fudbalski savez Kantona Sarajevo krenuo je u procese “cementiranja” pozicija donoseći odluke koje krše Statute fudbalskih saveza na svim nivoima.

Naime, donesena je odluka kojom svi aplikanti za Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH i Fudbalskog saveza Federacije BiH moraju imati minimalno godinu radnog iskustva u tijelima kao što su fudbalski savezi Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, ili Kantona Sarajevo.

To bi olakšalo pozicioniranje već poznatim licima.

No, danas je na sjednici izvršnog odbora Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo sporna odluka stavljena van snage.

Pročitajte saopštenje sa zvanične stranice Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, u kojem tvrde da je FS KS “izložen velikim pritiscima od pojedinih aktera involciranih u rad Saveza”:

“Na redovnoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog Saveza Kantona Sarajevo održanoj danas – 23.10.2024. godine, Izvršni odbor FS KS donio je jednoglasnu odluku o stavljanju van snage Kriterija za izbor kandidata u organe i tijela FS KS, NS F BiH i NS/FS BiH. Samim tim, produžen je i rok za dostavljanje kandidatura za predstojeće izbore.

Fudbalski Savez Kantona Sarajevo u posljednje vrijeme izložen je velikim pritiscima od strane pojedinih aktera koji nisu involvirani u sam rad Saveza, niti način njegovog funkcionisanja, čime posljedično nanose veliku štetu njegovom ugledu i dovode u pitanje rad Saveza u budućnosti.

Fudbalski Savez Kantona Sarajevo ističe da su sve dosadašnje odluke relevantne za rad Saveza donesene dvotrećinskim većinama na održanim skupštinama FS KS.

Pored svih navedenih opstrukcija i neistina koje su iznesene u javnosti, sadašnji saziv Izvršnog odbora FS KS zajedno sa svim članicama Saveza postigao je izuzetne rezultate, prepoznatljive širom regiona.

Omladinske i dječje lige Kantona Sarajevo broje najveći broj mladih sportista u državi, koji se aktivno takmiče u najorganizovanijem takmičenju u državi. Samoj svečanosti završnice omladinskih i dječjih liga Kantona Sarajevo prisustvuje preko 3.000 učesnika, a isto toliko i posjetilaca.
Reprezentativne selekcije Kantona Sarajevo osvajaju trofeje na domaćim i međunarodnim turnirima.

Bitno je istači da je pionirska reprezentativna selekcija Kantona Sarajevo za svoje uspjehe nagrađena i zlatnicima Grada Sarajeva za izvanredan doprinos promociji grada Sarajeva i države BiH.

U proteklom periodu Savez je po prvi put obezbijedio sponzora Kantonalne lige Kantona Sarajevo, čime je oslobodio klubove troškova plaćanja službenih lica.

Svi amaterski klubovi, uključujući i škole fudbala u Kantonu Sarajevo su u prethodne dvije godine po prvi put dobili značajna finansijska sredstva za razvoj omladinskog fudbala. Pored finansijskih sredstava, Fudbalski Savez Kantona Sarajevo je pojedinim klubovima kojima je to bilo najpotrebnije, obezbijedio i opremu za poboljšanje sportske infrastrukture.

Fudbalski Savez Kantona Sarajevo jedina je fudbalska organizacija čiji rad je u protekloj godini po prvi put podržalo i Vijeće Evrope i Evropska Unija kroz visoko ocijenjeni projekat ‘Nogometom protiv diskriminacije i govora mržnje’, a u kontekstu poziva EU i Vijeća Evrope za akciju ‘Ka ravnopravnoj, inkluzivnoj i tolerantnoj Bosni i Hercegovini’.

Fudbalski Savez Kantona Sarajevo ostaje i dalje otvoren za sve dobronamjerne kritike, sugestije i preporuke, s ciljem zajedničkog rada na unapređenju nogometa u Kantonu Sarajevo.”

Odluka o spornim kriterijima je odmah na početku naišla na negodovanje iz klubova koji su tražili vanrednu skupštinu FS KS,  istu je podržalo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a Kenan Magoda je ranije napisao da će Ministarstvo štititi interese sporta i klubova:

“Dinastije, funkcije samo za porodicu, mešetarenja postoje i u sportu koliko god to surovo zvučalo.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je ovaj put pokazalo da štiti interese sporta u KS i svih klubova koji predstavljaju Kanton Sarajevo i da nije samo nijemi posmatrač, koji kroz prste gleda kako fudbal u Kantonu Sarajevo u potpunosti ovisi o drugim faktorima, a koji je nisu vezani za teren…

Početkom godine sam se hrabro uhvatio u koštac da “hobotnice” koje su svoje pipke zadnjih dvadeset godina posijali i koje su samo gledale lični i porodični interes iskorijenimo iz sarajevskog fudbala.

Prijetili su, lobirali, grebali na sve strane samo da stanem, ali poručujem im NEMA STAJANJA.

Čestitam svim klubovima koji su jučer pokazali hrabrost i koji su jasno i glasno rekli NE !

Idemo dalje!”, napisao je Magoda prije dvije sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!