United ostaje bez Evrope? Uprava tvrdi da ima rješenje

Nogomet 28. maj 202415:52 0 komentara
REUTERS/Molly Darlington

Nakon kvalifikacije za Europa ligu putem FA Kupa, Manchester United mogao bi biti izbačen iz Europe.

Manchester United odgovorio je na tvrdnje da bi mu moglo biti zabranjeno učešće u idućoj sezoni Evropske lige, unatoč kvalifikaciji za natjecanje.

Nakon što je ekipa Erika ten Haga osvojila FA Cup pobijedivši Manchester City 2:1 na Wembleyju, osigurali su nastup u Evropskoj ligi, s obzirom na to da su Premier ligu završili na osmom mjestu, izvan pozicija koje vode u europska natjecanja.

JOŠ SPORTA

Pojavio se problem vezan za moguće sudjelovanje Uniteda u Evropskoj ligi, koju je prošli tjedan osvojila talijanska Atalanta.

Problem leži u vlasništvu francuske Nice, koja je također u vlasništvu Jima RatcliffeaINEOS grupe. Nica je završila peta u francuskoj Ligue 1, što im također osigurava direktnu kvalifikaciju za drugo najprestižnije evropsko takmičenje.

Pravila UEFA-e jasna kao dan

UEFA-ina pravila o vlasništvu nalažu da dva kluba pod istim vlasništvom ne mogu nastupati u istom takmičenju. Ova pravila obično primjenjuju na klub koji završi niže u ligi, u ovom slučaju United, iako je njihova automatska kvalifikacija osvajanjem FA Cupa stvorila konfuziju.

INEOS je izdao saopštenje putem Daily Maila: “Svjesni smo pozicije oba kluba i u direktnom smo dijalogu s UEFA-om. Uvjereni smo da imamo rješenje za iduću sezonu u Evropi.

Jedna od mogućnosti, zbog opuštenijih UEFA-inih pravila, jest da jedan od klubova pređe u Konferencijsku ligu ako bude potrebno. Ipak, United je uvjeren da će naći rješenje s UEFA-om koje bi omogućilo da oba kluba igraju u Evropskoj ligi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!