Webb: VAR ima čak 80% manje grešaka u Premier ligi nego prošle sezone (VIDEO)

Nogomet 17. okt 202418:47 0 komentara
Foto: N1 / F.Z.

Howard Webb, šef nogometnih sudaca koji dijele pravdu u engleskoj Premier ligi, tvrdi da je ove sezone broj pogrešnih procjena pomoćnih video sudaca (VAR) smanjen za 80%.

VAR se u Premier ligi koristi pet godina, ali se i dalje vode brojne rasprave o sistemu i načinu na koji se koristi.

U junu su klubovi Premier lige glasovali 19-1 za zadržavanje VAR-a, nakon što su Wolverhampton Wanderersi pokrenuli glasavanje za njegovo ukidanje. Neovisno istraživanje koje je naručila Premier liga pokazalo je da 80% navijača želi zadržati VAR.

Kako bi odluke koje se donose u VAR sobi postale jasnije široj publici, Premier liga je pokrenula namjenski kanal na društvenim mrežama.

Prema nezavisnoj komisiji koja se bavi analizom ključnih incidenata na utakmicama Premier lige, došlo je do 31 neispravne upotrebe VAR-a tokom sezone 2023./2024.

“Imamo ovu neovisnu komisiju u kojoj su bivši igrači, i oni prosuđuju svaku odluku svaki tjedan, a prema komisiji – koja je neovisna o nama, bile su samo dvije VAR pogreške ove sezone u usporedbi sa 10 u isto vrijeme prošle godine”, rekao je Howard Webb gostujući u ‘podcastu’ “Stick to Football”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!