Amel Kapo i Ismail Barlov za N1: Nemaju ekstremitete, ali oni mogu sve

Ostali sportovi 12. sep 202410:39 0 komentara
N1

Gosti Novog dana u studiju N1 bili su paraplivač Ismail Barlov, trener Amel Kapo i selektor sjedećih odbojkaša Ifet Mahmutović.

Ismail i reprezentativci u sjedećoj odbojci na su Paraolimpijskim igrama u Parizu osvojili po srebrenu medalju.

“Vjerujem da se ovo još neće sleći dugo, dugo. Ono što sam gledao na filmovima, mislio sam da je nemoguće da se desi nama u Bosni i Hercegovini. Ovo je nešto što sam sanjao, ali nisam mogao sanjati detalje. Obećao sam vam povod da nas zovete nakon nastupa, a obećanje je dug”, započeo je Kapo.

“Prezadovoljan sam rezultatom, nisam sanjao da ću nastupiti na Paraolimpijskim igrama, a kamoli osvojiti srebro, bili smo odsutni 14 dana, ali brzo je prošlo u treningu i gledanju sjedeće odbojke”, prve su riječi Barlova.

Selektor Ifet Mahmutović dao je prvi utisak nakon uspjeha odbojkaša:

“Mi smo rekli da ćemo sigurno ići na zlato, tu su mi dva svjedoka. Jedna lopta je bila u pitanju (set lopta u drugom setu). Iranci su priznali, da se to desilo, kod njih bi bio raspad sistema i ne bi došli do 15 poena u trećem. Desilo se obrnuto s emocionalnim pražnjenjem, ali smo otkrili sjajnog mladog motivatora (Barlov), a nakon jedne prilike svi su se uozbiljili”. 

Spomenuli su anegdotu koja je motivacijski uticala na čitavu ekipu:

“Nakon jedne duge utakmice zezao sam se s Mankom zašto se odužilo. Rekao sam ja ovdje gladan, a ti se zezaš”, nakon čega su se igrači uozbiljili

Trener Amel Kapo istakao je kako je raditi trenerski posao od samog početka:

“Nisam dobijao mnogo podrške u startu. Kako ćeš s njima raditi, pa niste educirani bili su neki komentari. Volim ono nešto što drugi neće, što je izazov. Kad vam dođe dijete koje nema gornji ekstremitete i, s deformitetom desnog stopala, praktično ima samo lijevu nogicu, vi kad ga vidite rekli bi ono ne može ništa. U biti on može sve, samo na neki svoj način. Ponovio bih sve.”

Plivački klub Spid osnovan je 2015. godine, a Ismail je prvi trening odradio tri godine kasnije:

“Ja sam u klub došao 2018. godine i sjećam se kada sam prvi put došao na bazen. Vidio sam Ismaila, gledao ga i on mi je pokazivao i govorio ‘možeš li ovo’. Od njega sam naučio neke stvari. U malom bazenu kada sam učio tehnike, jedva sam čekao da pređem u veliki bazen i počnem da treniram.”

Voditeljici Novog dana Almi su donijeli poklone (Eiffelov toranj, maskota, kapica za plivanje) iz Pariza:

“Almi smo donijeli kapicu da ima kada se odluči da dođe na bazen”, naveo je trener. Na konstataciju da su je obradovali, odgovorili su da su zahvalni na svemu:

“I vi ste nas obradovali, vi nas pratite, vi ste zaslužili i više od toga. Vi ste nas i ispratili na Paraolimpijske igre.”

Kapo je objasnio i kakve su pripreme bile pred sami odlazak u Pariz:

“Trening nije samo štoperica, snaga i izdržljivost. Ima i ovaj motivacioni dio. Na treningu u Splitu trenirao je sa svjetskim prvakom. Nakon toga u Kranju smo išli na pripreme s momkom koji pliva istu disciplinu da mu on prenese znanja. Vodili smo ga i u Berlin da upozna momke s kojim je plivao u Parizu, da i njih vidi. I na kraju, potrudili smo se da mu dovedemo najboljeg druga Ismaila Zulfića u Pariz, da ga iznenadimo, to mu je dalo dodatnu motivaciju pred samu trku.”

“I mi u Sarajevu smo prepoznati da možemo praviti veće stvari, na prethodnom takmičenju doveli smo elitu u Sarajevo”, naveo je trener spominjući Sarajevo Open iz 2022. godine.

Govorili su o dolasku u Pariz Ismaila Zulfića, najboljeg druga od Barlova:

“Nisam mogao ni zamisliti da Ismail dođe, baš su me iznenadili. Nisam nikoga očekivao, govorili su mi da nemaju karte”, rekao je Barlov, a onda se nadovezao i Kapo:

“Uspjeli smo to organizovati. On je pamtio automobile kako bi mogao reći Ismailu šta je vidio. Ismailu je trebao biti rođendan, govorio je da ima pare da bi otišao tamo, ne znajući da ide za dva dana.”

Trener naših odbojkaša Ifet Mahmutović govorio je o značaju ovog takmičenja:

“San svakog sportista su te igre. Duplo manje sportova je nego na olimpijskim igrama, prodano je 2,5 miliona karti. Ovo je vrh u sportskom smislu, da bude čovjek prisutan kao gledalac, ne samo u sportskom smislu. Osjetilo se to među nama.”

Ismail je nakon osvojene medalje dočekan u svojoj školi, a nastavnici i učenici napisali su i otpjevali pjesmu “Barlov šampion”, koju možete poslušati.

“Baš su me iznenadili, dosta djece je bilo, bio je super osjećaj”, rekao je Ismail, a Amel je dodao da je ponosan:

“Ponosan sam što imamo takve nastavnike u školama i direktore, sve su napisali, otpjevali i uradili.”

Ismail je bio presretan jer su ga uživo podržali reprezentativci u sjedećoj odbojci:

“Sigurno da nisam svjestan još toga, ali mnogo mi znači podrška sjedećih odbojkaša. Sedma im je olimpijada i oni dođu mene da podrže.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!