Bivša supruga legendarnog Mohameda Alija pomaže izgradnji stadiona u Afganistanu

Ostali sportovi 25. okt 202413:19 0 komentara
Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Khalilah Camacho-Ali, bivša supruga bokserske legende Mohameda Alija, stigla je u petak u Kabul kako bi pomogla izgraditi stadion, tvrde talibanske vlasti koje ženama zabranjuju bavljenje sportom.

Šef sportskog direktorata talibana je najavio dolazak Camacho-Ali, čiji je brak s Mohamedom Alijem, sklopljen 1967. godine,  trajao desetljeće.

Državni mediji su dodali da će ona “pomoći izgraditi sportski stadion po imenu Pirozi (Pobjeda), te osnovati sportsku udrugu koja će nositi ime Mohameda Alija”, ne navodeći detalje oko izgradnje stadiona.

Rođena kao Belinda Boyd 1950. godine u Sjedinjenim Državama,  Camacho-Ali promijenila je ime kada se obratila na islam, naš kao i njezin suprug, rođen kao Cassius Clay. Ali je svojom pojavom uzdrmao konvencije u ringu i izvan njega, kao i svojom borbom za Pokret za građanska prava i protiv Vijetnamskog rata.

Primjenjujući islamske zakone na ultrarigorozan način, talibani su, od svog povratka na vlast 2021. godine, nametnuli svojevrsni rodni aparthejd, prema UN-u. Krajem 2022. Ministarstvo za propagiranje vrline i sprječavanje poroka zabranilo je afganistanskim ženama pristup parkovima i teretanama, uz stroge kodekse odijevanja.Nedavno su vlasti objavile da je MMA – koji kombinira nekoliko borilačkih vještina i kojim se danas u Afganistanu bave samo muškarci – “problematičan” prema islamskom zakonu.

Khalilah Camacho-Ali sebe opisuje kao praktičarku borilačkih vještina, glumicu i spisateljicu, a Afganistan će posjetiti po treći puta.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje.

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!