Bivša UFC šampionka: Krila sam neurološke povrede i potrese mozga

Ostali sportovi 06. apr 202408:28 0 komentara
Foto: Printscreen Instagram / Ronda Rousey

Amerikanka Ronda Rousey rekla je da je tokom karijere u borilačkim vještinama od ljekara godinama krila neurološke povrede i potrese mozga.

Rousey je 2012. godine postala prva žena koja je ušla u UFC, u šest navrata je branila titulu u bantam kategoriji, prije nego što je 2015. izgubila od Holly Holm nokautom u drugoj rundi.

Ona je rekla da je poslije tog poraza analizirala svoju karijeru zarad dugoročnog zdravlja.

„Teško je gledati snimak tog meča. Bukvalno mogu da vidim da mi se u očima vidjelo da patim od neurološke povrede koja se decenijama stvarala. Bode me kada ljudi to gledaju i kažu: ‘Ronda je nadmašena’. A to sam ja sa mozgom koji ne radi kako treba“, rekla je Rauzi za BBC.

Rousey, koja je objavila novu knjigu Naša borba (Our Fight), otkrila je kako su decenijski potresi mozga pretrpljeni tokom džudo karijere, tokom koje je osvojila olimpijsku bronzu 2008. godine, uticali na njene nastupe u UFC.

Ona je rekla da je uoči meča protiv Holm imala potres mozga, pošto je dvije nedjelje prije toga pala niz stepenice.

„Ali toliko dugo sam skrivala potrese mozga i neurološke povrede, da je to postalo dio svega. I to je bio trenutak kada sam natjerala sebe na samoprocjenu i pomislila sam: ‘Tvoj mozak je pretrpio previše oštećenja tokom godina'“, navela je 37-godišnja Rauzi.

View this post on Instagram

A post shared by Ronda Rousey (@rondarousey)

Poslije tog meča imala je još jedu borbu, 13 meseci kasnije i poraz od Amande Nunes, a zatim je završila UFC karijeru i posvetila se hrvanju (WWE).

„Iako se stiče utisak da će me svi pamtiti po mojim neuspjesima, znam da sam napravila najefikasniji borilački stil koji je postojao i ponosna sam na to“, rekla je Rousey.

Brojni sportisti pozvali su na veću zaštitu i svijest o potresu mozga tokom takmičenja, a ove nedjelje to je učinio i fudbaler Manchester Uniteda Rafael Varane.

Prije nego što je debitovala u WWE 2018. godine, Rousey je rekla da je osjetila ogromno olakšanje i da je plakala kada su joj ljekari poslije jednog pregleda magnetnom rezonancom rekli da je njen mozak netaknut.

„Bili su šokirani: ‘Oh bože, očekivali smo da će ovo biti haos, ali tvoj mozak je netaknut’. Prije nego što sam otišla na pregled, to me je opterećivalo. Brinem jer u mojoj porodici ima demencije i Alchajmera, a od toga su bolovali članovi porodice koji nisu dobijali toliko udaraca u glavu tokom godina“, zaključila je Rousey .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

JOŠ SPORTA:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!