Četiri skakaonice su tu! – sve što morate znati o ovom takmičenju

Ostali sportovi 28. dec 202310:59 0 komentara
REUTERS/Lisi Niesner

Najbolji pokazatelj da su praznici pred nama svakako je turneja Četiri skakaonice. I uprkos problemima sa snijegom koji su prijetili njenoj posljednjoj stanici – Bischofshofenu, sva četiri takmičenja u okviru turneje su dobila zeleno svjetlo i sve je spremno za spektakl koji prati čitava planeta.

Voljeli zimske sportove ili sport uopšte, Novogodišnju turneju praktično svi prate, bez izuzetka. Ona je najbolji vijesnik praznika, Nove godine i Božića, a za same skakače ne postoji trofej koji više žele da osvoje. Jednostavno, taj “Zlatni orao” je uz rame Kristalnom globusu ili olimpijskom zlatu, a možda je čak i vrijedniji. Zapravo, teško može da se uporedi sa bilo kojim drugim uspjehom u svijetu sporta.

Kao što joj samo ime kaže, turneja Četiri skakaonice ima četiri stanice – Oberstdorf, Garmisch-Partenkirhen, Innsbruck i Bischofshofen. Četiri izvjesno najpoznatije skakaonice na svijetu dijeli nešto više od 400 kilometara, a takmičenje na njima odvija se u 10 dana.

Tradicionalno, turneju otvara Oberstdorf 28. decembra, kada su na programu kvalifikacije, dok je glavno takmičenje na programu dan kasnije. Potom sledi Garmisch, gdje su kvalifikacije posljednjeg dana stare godine, a glavni skokovi prvog dana Nove, ovoga puta 2024. godine. Zatim slijedi selidba u Austriju, gdje se prvo skače u Innsbrucku 4. januara, prije velikog finala u Bischofshofenu dva dana kasnije.

REUTERS/Lisi Niesner

Ove sezone je baš takmičenje u Bischofshofenu bilo pod znakom pitanja zbog lavine prošle sedmice, ali je stigla pomoć iz Kligentala. Sama skakaonica je pretrpjela određena oštećenja, ali je oko 100 ljudi svakodnevno radilo da bi se šteta sanirala i sve bilo spremno da Bischofshofen ugosti najbolje ski skakače na svijetu za finale turneje.

Što se tiče skokova u okviru turneje, samo takmičenje se razlikuje u odnosu na ostala u okviru Svjetskog kupa. Na Četiri skakaonice 50 skakača koji prođu kvalifikacije se dijele u dvije grupe i oni se u okviru glavnog takmičenja bore u duelima. Pobjednici tih duela, bez obzira na dužinu skokova i ocjene, prolaze u drugu seriju, u kojoj im se pridružuju petorica ‘laki luzera’ – najboljih među poraženima. Bodovi osvojeni na sve četiri stanice turneje se sabiraju i tako se dobija vlasnik “Zlatnog orla”, a to je uvijek onaj ko zna da nema pravo na grešku kada se 12 puta nađe na zaletištu – osam puta u okviru glavnog takmičenja, uz četiri puta u kvalifikacijama.

Tokom historije nekoliko puta smo bili svjedoci perfektnih pobjeda, iako se dugo činilo da je tako nešto nemoguće. Prvi koji nas je ubijedio u suprotno bio je Sven Hanavald, koji je u sezoni 2001/02. prvi u historiji slavio na sve četiri stanice Novogodišnje turneje. Potom smo čekali 16 godina da neko učini isto, sve do trijumfa Kamila Stocha, da bi isto učinio i Ryoyu Kobayashi samo godinu dana kasnije.

I dok smo tri puta imali slučaj da je neko bio perfektan, pobjedu bez ijednog trijumfa na četiri stanice turneje smo vidjeli samo jednom – prije 25 godina, kada je Janne Aahonen došao do svoje prve od pet pobjeda. Finac je takođe jedan od tih pet trijumfa podijelio sa Jakubom Jandom, pošto su obojica imali identičan broj bodova, a ništa slično se nije desilo ni prije ni poslije tokom historije. Ahonen je, inače, rekorder sa pet osvojenih “Zlatnih orlova”, a po broju trijumfa slede ga Nemac Jens Vajsflog sa četiri, kao i još jedan nemački skakač Helmut Reknagel, Bjern Virkola iz Norveške i Stoch sa po tri.

Od aktuelnih skakača, pored već više puta pomenutog Stocha, titule na turneji imaju Kobayashi, koji je jedini uz Poljaka sa više od jedne, Austrijanac Stefan Kraft, Peter Prevc iz Slovenije i aktuelni šampion Halvor Egner Granerud. Kada se pogledaju rezultati u dosadašnjem dijelu sezone, pred početak turneje postoji jedan jedini apsolutni favorit, a to je Kraft, koji skače kao preporođen. Dvostruki osvajač Kristalnog globusa se od početka sezone pet puta našao na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja i trenutno ima 222 boda prednosti u odnosu na drugoplasiranog Andreasa Velingera iz Njemačke.

Pored Krafta, slast pobjede ove sezone osjetili su samo još Nijemci Karl Geiger i Pius Paske, pa su oni svakako skakači na koje treba obratiti pažnju. U sve boljoj formi je i olimpijski šampion na velikoj skakaonici Marius Lindvik, dok za razliku od njega njegov sunarodnik i aktuelni pobjednik Granerud ne skače ni približno dobro kao prošle godine u ovo doba. Iz prikrajka vrebaju Velinger, koji je Kraftov najbliži pratilac u Svjetskom kupu, Austrijanac Jan Herl, kao i Kobayashi, dok Slovence predvodi Anže Lanišek.

Ne treba zaboraviti ni čovjeka koji ove sezone po 25. put učestvuje na Četiri skakaonice, a to je, naravno, Simon Ammann. Švicarac je tokom karijere uspio da osvoji sve osim “Zlatnog orla”, teško je povjerovati da će to učiniti sada, ali su se dešavala i veća iznenađenja, zar ne? U svakom slučaju, u narednih 10 dana nas čeka prava zimska poslastica i velika zabava uz jedno od najmagičnijih takmičenja na svetu.

Raspored turneje Četiri skakaonice:
Oberstdorf

28. decembar 16.30 kvalifikacije
29. decembar 17.15 skokovi
Garmisch-Partenkirhen
31. decembar 13.45 kvalifikacije

1. januar 14.00 skokovi

Innsbruck
2. januar 13.30 kvalifikacije
3. januar 13.30 skokovi

Bischofshofen
5. januar 16.30 kvalifikacije

6. januar 16.30 skokovi

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!