Da li je Islam Makhachev već prevazišao Khabiba Nurmagomedova?

Ostali sportovi 23. okt 202318:29 0 komentara
REUTERS/Christopher Pike

Između dvije vladavine Dagestanaca na mjestu UFC šampiona lake kategorije umetnuo se jedan Brazilac. Otkad je Khabib Nurmagomedov otišao u penziju u oktobru 2020. godine, čeka se trenutak kada će ga po uspjesima u oktagonu preteći njegov veliki prijatelj i timski kolega Islam Makhachev.

Poslije spektakularne priredbe UFC 294, sasvim je moguće da je takav scenario ispunjen.

Makhachev je u prvoj rundi glavne borbe “završio” Alexandera Volkanovskog udarcima u parteru poslije “krokapovskog” lijevog high-kicka, koji je veoma dobro sakrio i savršeno pogodio.

Bila je to druga odbrana pojasa za 31-godišnjeg Makhacheva, pošto je titulu prvi put branio u februaru kada je jednoglasnim odlukom sudija zaustavio takođe Volkanovskog. Makhachev poslije pobjede nad Australijancem ima 13 vezanih trijumfa u UFC otkad ga je 2015. godine nokautirao Adriano Martins. Ukupno u profesionalnim MMA mečevima 31-godišnji Makhachev ima 24 pobjede (11 submissiona, 4 KO) i 1 poraz.

Postavlja se pitanje – da li je Islam Makhachev već uradio više od “Orla” Nurmagomedova?

REUTERS/Christopher Pike

U Khabibovu korist ide “savršen” skor. U profesionalnoj karijeri Khabib Nurmagomedov nema poraz – 29 mečeva, 29 pobjeda, od čega 11 submissiona i 8 nokauta. U elitnoj promociji UFC borio se 13 puta i svaki put mu je poslije meča ruka bila podignuta.

U borbama za titulu nastupio je svega četiri puta – manje nego što bi se pomislilo za takvu MMA veličinu. U aprilu 2018. godine je sudijskom odlukom pobijedio Ala Iaquintu u borbi za upražnjenu titulu, a potom je pojas branio triput – pobijedio je Conora McGregora, u najgledanijoj MMA borbi svih vremena, a zatim Dustina Poiriera i Justina Gaethjea.

Makhachev već ima tri pobjede u duelima za pojas. U oktobru 2022. godine je pobijedio Charlesa Oliveru u bitci za upražnjeni pojas, a potom su uslijedila dva meča sa Volkanovskim. Volkanovski je vjerovatno veći “skalp” od svih Khabibovih, ali u razmatranje treba uzeti činjenicu da se “Volk” sa Islamom borio van svoje kategorije.

REUTERS/Christopher Pike

Tek sada slijede nove odbrane u “vladavini” koja bi mogla da bude veoma dugačka. Po svemu sudeći, novi izazivač biće Justin Gaethje, a već je bio zakazan okršaj sa Oliveirom, ali je Brazilac zbog povrede arkade morao da otkaže nastup u Abu Dhabiju.

Najbitnije od svega – djeluje da su najbolji dani za Makhcheva tek pred njim. Za razliku od Khabiba, ne pokazuje da bi uskoro mogao da se povuče.

Opet, na primjeru Kamarua UsmanaIsraela AdesanyeValentine Shevchenko i mnogih drugih u posljednje vrijeme, vidjeli smo da i najdominantniji šampioni mogu veoma lako da skrenu sa pobjedničkog puta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!