Državni praznik u Bocvani nakon olimpijskog zlata

Ostali sportovi 09. aug 202416:17 0 komentara
Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Predsjednik Bocvane proglasio je petak poslijepodne državnim praznikom kako bi proslavio osvajanje prve zlatne olimpijske medalje koju je zemlji donio Letsile Tebogo pobjedom u sprintu na 200 metara u Parizu u četvrtak.

Tebogo je iza sebe ostavio američke sprintere Kennyja Bednareka i Noaha Lylesa i osvojio prvi naslov za Afriku na 200 metara i postao peti najbrži čovjek u historiji na toj udaljenosti.

Mladi sprinter (21) je nosio sprinterice na kojima je dao napisati datum rođenja svoje majke koja je umrla u maju, rekavši da ju je nosio sa sobom.

“Njegova ekscelencija predsjednik Masisi želi izjaviti da, u ime svih građana, plješće Letsile i neprestano zahvaljuje njegovoj pokojnoj majci”, napisao je predsjednik Mokgweetsi Masisi u izjavi objavljenoj na X.

Masisi je rekao da Letsileovo postignuće “zaslužuje da nacija zastane i proslavi ga na jedinstven, primjeren i odgovoran način koji će biti urezan u anale povijesti Republike”.

Masisi je u četvrtak objavio da mu je glas “potpuno nestao” od ohrabrivanja na televiziji dok je gledao kako Tebogo juriša do pobjede za 19,46 sekundi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!