Džanić vodi mlade borce na SP: “Bolje da djeca idu na takmičenje, nego ja po lične nagrade”

Foto: N1

Svjetsko prvenstvo u kontaktnim borilačkim sportovima (ICO World Championships) će se održati od 11. - 13. oktobra 2024. godine u Frankfurtu u Njemačkoj. Kao jedini predstavnici Bosne i Hercegovine u Frankfurtu će nastupiti i troje mladih sportista, iz Kung Fu Ving Tsun Klub "Srebrenica".

Ekipu koja će u Njemačkoj predstavljati Bosnu i Hercegovinu predvodi Isak Iso Džanić predsjednik Međunarodne borilačke organizacije (ICO) i Svjetske federacije Lethwei (WFL) u Bosni i Hercegovini ujedno i jedini, od ovih organizacija ovlašteni predstavnik jer na nivou države ne postoji Savez borilaćkih sportova.

Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1

Ova, slobodno bi se moglo reći, reprezentacija BiH na takmičenju će učestvovati o svom trošku, jer Kung Fu Ving Tsun Klub “Srebrenica” iz kojeg su svi nema sredstava ni za svakodnevno normalno funkcionisanje, kaže nam Iso koji je ujedno i osnivač i trener Kung Fu Ving Tsun Kluba “Srebrenica”.

“Za sport se u našoj državi niko ne brine. Naš klub jedva opstaje, a poznato je da, kao u mnogo čemu drugom, na nivou Bosne i Hercegovine nema ni jedinstvenog Kung Fu saveza kao ni saveza u tzv. mješovitim borilačkim sportovima. Zbog ove djece koja koja svakodnevno vrijedno treniraju i mnogo čega se odriču, borimo se da taj njihov rad i trud bude nagrađen barem odlaskom na takmičenje, zato smo odlučili da u Njemačku idemo o svom trošku. Samo troje takmičara ništa ne plaća dok pomoćni trener, sudija i jedna majka pratilac osmogodišnje takmičarke, plaćaju sve u punom iznosu”, kaže Isak Džanić za N1.

Za troškove odlaska i trodnevnog boravka na takmičenju u Njemačkoj ukupni troškovi su oko 7000 KM, ali ni za to nije bilo novca kazao nam je Iso koji i u tome vidi sliku opšteg stanja u bh. društvu gdje su podjele po entitetskom, etničkom, nacionalnom i svakom drugom obliku, prisutne na svakom koraku, u svim oblastima života u Bosni i Hercegovini, a zloupotrebe koje su sastavni dio tih podjela prisutne i u sportu.

“Mi, kao prvo, nemamo uopšte Ministarstvo sporta i kulture koje bi rješavalo ove probleme, a nije mi jasno zašto ga nemamo i ako za to nemaju sposobnih ljudi evo ja sam sebe predlažem. Neka mene imenuju za ministra i ja ću to raditi volonterski, bez plate, dok se ne uvede neki red”, kaže Iso, malo u šali ali više u zbilji razočaran zbog stanja u kojem brojni mladi sportisti u BiH nemaju ni minimum uslova i mogućnosti za bavljenje sportom kakve bi trebali imati.

Na ovom prvenstvu u Njemačkoj će nastupiti više od 4000 sportista iz cijelog svijeta koji će se takmičiti u svim borilačkim vještinama kao što su: karate, tekvondo, maj tai, boks, kik boks itd…
Za BiH nastupaju osmogodišnja Nermina Ahmetović u disciplini forme (kata) Lim Tau, kojoj je ovo prvi nastup na nekom od velikih takmičenja.

Vedad Smajić nastupa u Martialart Boxing Light – Tatami i Forma Siu Lim Tau. ima 11 godina i dvije srebrene medalje sa Svjetskog prvenstva u Mađarskoj.
Armin Husejnović nastupa u Kik Light-(Lovu Kick) Forma Chum Kiu i sa 14 godina već je iskusni takmičar i srebreni sa Svjetskog prvenstva.

U Frankfurt putuju još, o vlasitom trošku, pomoćni trener Hajrudin Huremović, Nemanja Milovanović jedini sudija iz BiH i Merisa Ahmetović majka osmogodišnje Nermine.

Isak Džanić je svoj život posvetio podučavanju djece sportu i za to se odriče mnogo čega. Sa bolesnom suprugom živi od poljoprivrede i 240 maraka boračke naknade.

Majstor 8 dana ili levela (crnog pojasa), kung fua iz Srebrenice prije dvije godine je postao član američke “Kuće slavnih” u borilačkim vještinama (USA Martial Art Hall of Fame) kao prvi Bosanac, nosilac velikog priznanja koje dobivaju samo rijetki višegodišnji, dokazani majstori različitih borilačkih vještina.

Ove godine ovom velikom čovjeku iz svijeta su stigla još dva velika priznanja. U Aziji su prepoznali njegovu doživotnu posvećenost naslijeđu u borilačkim vještinama te je u julu u Indiji trebao lično primiti priznanje za velemajstora godine, Wing Chun Kung Fu Međunarodne kuće slavnih borilačkih vještina (IMAHOF). Nije mogao otići jer za put nije imao novaca, zahvalio se organizatorima koji su mu onda nagradu poslali poštom.

Svjetska unija velikih majstora za 23.novembar 2024. ga je pozvala na manifestaciju 4. kuća slavnih borilačkih veština Italije, da bude predavač na svjetskom seminaru zajedno sa mnogim majstorima drugih disciplina iz cijelog sveta i primi nagradu međunarodne tehničke komisije Kuće slavnih borilačkih vještina Italije.

Ovaj skromni čovjek ne žali što ni u Italiju neće otići zbog nedostatka finansija i dodaje:

“Bolje je da za naš klub i za ovu djecu da sakupimo pare kako bi otišli na Svjetsko prvenstvo u Njemačku nego za moje lične nagrade”, kaže za kraj Isak Iso Džanić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!