Max Verstappen ostvario prvu pobjedu nakon juna (VIDEO)

Ostali sportovi 19. okt 202420:42 0 komentara
REUTERS/Patrick T. Fallon

Vozač Red Bulla Max Verstappen trijumfovao je na sprint trci koja je vožena u okviru Velike nagrade Sjedinjenih Država, 19. runde ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Trostruki svjetski šampion se u Austinu prvi put našao na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja još od 29. juna, kada je bio najbolji u sprintu na Red Bull Ringu. Od tada je voženo osam utrki, što je najduži post bez trijumfa vozača još od 2020. godine.

Verstappen je vodio od starta do cilja u Texasu, a najbliži mu je bio Carlos Sainz Junior u Ferrariju, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao vozač McLarena Lando Norris.

Takav rasplet znači da je Verstappen za dva boda povećao prednost u generalnom plasmanu u odnosu na Norrisa, pa je razlika između njih sada 54 boda.

Verstappen je sigurno poveo od starta u sprintu, dok se Norris probio do drugog mjesta s pete pozicije, ispred Georgea Russela u Mercedesu i dvojca Ferrarija. Britanac se neko vrijeme držao na sekundu od aktuelnog šampiona, međutim, ta razlika je u drugoj polovini trke porasla i vozač McLarena nije ni imao šansu za napad, a zapravo mu je i podijum bio ugrožen u finišu.

Najveća borba viđena je daleko iza, varnice su sijevale u dvoboju Sainza i Charlesa Leclerca u Ferrarijima, da bi Španac odnio pobjedu u tom duelu, a potom se probio ispred Russela. Dvojac Ferrarija se zajedničkim snagama približio Norrisu. Sainz je izveo napad na početku posljednjeg kruga i probio se na drugo mjesto, dok je Leclerc propustio priliku, pa je morao da se zadovolji četvrtim mjestom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!