Mesihović: Ismail Barlov i Ismail Zulfić uzor za sve generacije

Ostali sportovi 08. jul 202409:27 0 komentara
Foto: N1 / F.Z.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović ugostila je dvojicu mladih paraplivača iz Bosne i Hercegovine Ismaila Barlova i Ismaila Zulfića, s njihovim trenerom Amelom Kapom, te im čestitala na izvanrednim sportskim postignućima.

Barlov i Zulfić predstavljaju izvanredan primjer kako ljubav prema sportu, odlučnost, predan rad i volja može nadvladati sve prepreke. Ovi talentovani dječaci (13) ostvaruju izuzetne rezultate, čak i na seniorskom nivou.

Osim što su neizostavan dio najinkluzivnijeg Plivačkog kluba “Spid”, dvojica zlatnih Ismaila dijele duboko prijateljstvo.

“Susret s Ismailom Barlovom, Ismailom Zulfićem i njihovim trenerom Amelom Kapom bio je iznimno inspirativan. Ovi mladi paraplivači su prava motivacija, primjer i inspiracija za sve generacije. Kroz njihovo prijateljstvo i predan rad, uz podršku trenera i roditelja, uspjeli su nadvladati sve prepreke koje su im se našle na putu”, rekla je Mesihović.

Čestitala je mladim sportašima na njihovim dosadašnjim uspjesima, te im poželjela puno sreće na budućim takmičenjima, a posebno na paraolimpijadi u Parizu.

Istakla je, također, da je uime Ministarstva pozvala šampione i njihovog trenera da sudjeluju u aktivnostima u Sportsko-rekreativnom centru “Bossina” u Zaostrogu. Tamo će, sa studentima s invaliditetom (Podrska studentima s invaliditetom za inkluzivnije visoko obrazovanje) i s kolegama sa Pedagoškog fakulteta, Fakulteta za sport i rekreaciju i sa Akademije likovnih umjetnosti učestvovati u različitim inkluzivnim radionicama, sportskim aktivnostima i družiti se s drugim učesnicima.

Foto: Služba za protokol i press KS

Trener Kapo je upoznao ministricu s potrebama Plivačkog kluba “Spid’, te sa izazovima s kojima se susreću, ali koji su za njih samo motiv da ostvaruju još zapaženije rezultate.

“Ministarstvo kroz projekt inkluzije u Sportsko-rekreativnom centru ‘Bossina’ aktivno radi na promicanju jednakosti, a susret s našim mladim šampionima je otvorio nove mogućnosti za našu podršku. Inkluzija nije samo pitanje pravednosti i jednakosti, već i investicija u bogatstvo različitosti i potencijal koji svaka osoba nosi sa sobom. Sretna sam, jer s ove pozicije, mogu da utičem na promjenu društvene svijesti o inkluziji i da kroz projekte Ministarstva radimo zajedno na razvoju adaptivnih sportskih programa, poboljšanju infrastrukture za osobe s invaliditetom, te poticanju javnog diskursa o potrebama i mogućnostima osoba s invaliditetom”, dodala je  Mesihović.

“Ove godine kroz javni poziv za sufinansiranje udruženja, neprofitnih organizacija i studentskih organizacija za projekte za mlade, Ministarstvo će podržati i projekt Plivačkog kluba “Spid” pod nazivom „Plivanje kao terapija i integracija mladih s invaliditetom“, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Uz N1 igrajte fantasy posvećen aktuelnom Evropskom prvenstvu i osvojite

vrijedne nagrade. Više informacija možete pronaći OVDJE, a registraciju na Fantasy Euro 2024. možete pronaći na OVOM LINKU.

Ne propustite priliku da budete dio najvećeg fudbalskog spektakla – N1 Fantasy Football – vaša igra, vaša pravila!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!