Miting „Restart“: Preko 500 plivača u borbi za superfinale, minuta šutnje za stradale u poplavama

Ostali sportovi 04. okt 202416:27 0 komentara
Foto: PK Spid i Sport Time

U organizaciji Plivačkog kluba SPID i Plivačkog kluba Sport time ovog vikenda na Olimpijskom bazenu Otoka biće održan peti jubilarni međunarodni plivački miting „Restrat“

Riječ je o najvećem međunarodnom inkluzivnom plivačkom mitingu ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire.

U subotu su na programu takmičenja na 50 metarskom bazenu za starije uzrasne kategorije, zatim superfinala za najuspješnije plivače pod reflektorima. U nedjelju nastupaju mlađe uzrasne kategorije na 25 metara.

„Prije svega izražavamo saučešće i suosjećamo se sa porodicama nastradalih u katastrofalnim poplavama u našoj zemlji. Izražavamo žaljenje zbog ljudskih žrtava i vijesti koje su nas sve duboko potresle“, istakao je Amel Kapo, šef stručnog štaba Plivačkog kluba SPID.

„Plivački miting Restart je nastao još u periodu kovida i iz toga dolazi simboličan naziv samog takmičenja. Specifično za ovo takmičenje je što je organizacija dva kluba. Jedan za osobe tipičnog razvoja, to je Plivački klub Sport time, koji je praktično najbolji klub u Bosni i Hercegovini po rezultati, a i sa druge strane Plivački klub SPID, koji okuplja osobe sa invaliditetom. U tom jednom takmičenju imamo i superfinale. To je nešto što smo gledali na Eurosportu, a sada mi imamo priliku gledati u Sarajevu. Ono što je nama posebno važno je da će osobe sa invaliditetom plivati sa osobama tipičnog razvoja i to je nešto što daje potpuno drugačiju dimenziju svemu“, rekao je Amel Kapo.

Na takmičenju će nastupiti najbolji plivači iz Bosne i Hercegovine, regiona i Evrope.

„Želim na početku svog obraćanja istaknuti da smo pogođeni vijestima o posljedicama katastrofalnih poplava u našoj zemlji. Našim mislima smo uz ljude koji su žrtve ovih nemilih događaja i izražavamo saučešće svim nastradalima“, istakao je na početku Evelin Avdić, šef stručnog štaba Plivačkog kluba Sport time.

„Smisao ovog cijelog takmičenja je da plivač bude u fokusu. Želimo da plivačima pružimo jednu dodatnu motivaciju da bi još vrijednije radili. Sama činjenica da dolazi preko 500 plivača iz preko 30 klubova iz šest zemalja, dovoljno govori o jačini takmičenja. Ovo je odlična provjera pred nadolazeću takmičarsku sezonu. Za dvadesetak dana počinje isplivavanje normi za Svjetsko prvenstvo u Budimpešti i svi će doći ovog vikenda u Sarajevo da vide gdje su oni tu što se tiče njihove forme“, kazao je Evelin Avdić.

Ismail Barlov paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine ovog vikenda imaće svoj prvi nastup nakon osvojene srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u Parizu. Naglašava da je spreman za nove pobjede.

„Mnogi me pitaju da li sam nakon Pariza pod većim pritiskom. Ne, potpuno opušteno dočekujem takmičenje. Radujem se da ću imati priliku nastupiti pred domaćom publikom. Želim uživati i predstaviti se u što boljem izdanju“, kazao je Ismail Barlov.

Iman Avdić jedna od najboljih plivačica i reprezentativka Bosne i Hercegovine brani titulu prošlogodišnje pobjednice.

„Meni je ovo jedno od najdražih takmičenja u sezoni baš zbog toga što je unikatno. Ovo je jako dobra provjera za sezonu. Što se tiče superfinala, to je nevjerovatno uzbuđenje i nevjerovatno je nastupiti. Ove godine takođe plivam discipline na kojima se pliva superfinale i nadam se da ću uspjeti odbraniti trofej pobjednice“, kazala je Iman Avdić.

Zbog katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini takmičenje će biti otvoreno minutom ćutanja za sve nastradale.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!