Može li BiH osvojiti zlato u Parizu? Drugi najviši čovjek posljednja prepreka “zlatnim momcima”

Ostali sportovi 05. sep 202419:10 0 komentara
Foto: Reuters

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci ostvarila je plasman u finale Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. pobjedom nad ekipom Njemačke, a konačan rezultat bio je 3:0.

Protivnik naše selekcije bit će ekipa Irana koja je pobijedila Egipat rezultatom 3:1.

Sjedeći odbojkaši ušli su s visokim ambicijama na Paraolimpijski turnir u Parizu.

Razlozi su veoma jasni – Bosna i Hercegovina je u historiji osvojila šest medalja – tri srebra i to 2000., 2008. i 2016. godine, dva zlata 2004. i 2012. godine, te jednu bronzu na posljednim igrama u Tokyju 2020. godine.

Reprezentacija Irana je najveći rival Bosne i Hercegovine, a odnijeli su zlatnu medalju u duelu Svjetskog paraodbojkaškog prvenstva održanog u Sarajevu 2022.

Najveća snaga Iranaca bit će Morteza Mehrzadselakjani. Reprezentativac Irana u sjedećoj odbojci drugi je najviši čovjek na svijetu i Irancima je donio mnogo medalja u prošlosti sa svojih 2,46 metara.

Mehrzadselakjaniju je u ranoj tinejdžerskoj dobi dijagnosticirana akromegalija, hormonalni poremećaj koji uzrokuje ubrzan rast ekstremiteta i lica.

Pored toga u prošlosti je imao tešku saobraćajnu nesreću, kada je doživio povrednu desne noge, koja je tada prestala rasti. Trenutno je Irancu desna noga za 15 centimetara kraća od lijeve. Morteza ima čak 140 kilograma i najveće stopalo na svijetu od 39 centimetara.

Finale protiv Irana igra se u petak, 6. septembra od 19:30 sati, a meč možete gledati u direktnom prijenosu na BHT 1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!